Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Rundbuehaller holder til slagtesvin

Af Jette Beck - 16. apr. 2019 KL. 15:35

Panelstalde og rundbuestalde koster cirka 640 kroner mindre pr. stiplads end traditionelle svinestalde. Et nyt notat fra Seges viser, at de billigere stalde har en tilbagebetalingstid på 8,5-12,5 år, mens en traditionel stald har en tilbagebetalingstid på 11,5-18 år.

I notatet er der foretaget beregninger på stalde, hvor alle øvrige faciliteter, der er nødvendige for at have et komplet produktionsanlæg, er holdt udenfor sammenligningen.

De lavere anskaffelsessummer for panel- og rundbuestalde giver en hurtigere tilbagebetaling af den investerede kapital. I beregninger er de to stalde tilbagebetalt på cirka ni år mod cirka 11 år for den traditionelle KAM-stald ved en afregningspris på 10,78 kroner pr. kg.

Det betyder, at Break Even-afregningsprisen ligger cirka 30 øre pr. kg lavere for de billige stalde end for de traditionelle, hvis der forudsættes samme levetider. Hvis forventningen er, at de billige stalde kun holder 25 år mod de traditionelles 30 år, vil forskellen blive reduceret til cirka 15 øre. Dette tydeliggør følsomheden i slagtesvineproduktionen og viser vigtigheden af at sikre, at slagtesvinene leveres indenfor de rette vægtintervaller og at sikre den bedst mulige kødprocent. Læs om optimal slagtevægt i Hyo.

Levetiden af staldinventaret har i stor betydning for de økonomiske nøgletal. Det er i den sidste del af investeringens levetid, at der produceres de største årlige overskud.

Læs om Mads Rauf-Bjerres rundbuestalde i Hyo.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame