Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Ny viden om haleskader og smerter hos grise

Af ame - 10. okt. 2017 KL. 11:48

Resultater fra EU-projekt viser, at alvorlige skader på grises haler forårsager øget følsomhed i haleregionen i flere måneder efter, at skaden er sket.

EU-projektet "FareWellDock", som Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet deltager i, har lavet en undersøgelse af langvarige følger af haleskader på grise. Det er, ifølge Aarhus Universitet, første gang, at langvarige følger af haleskader er dokumenteret hos grise.

Resultater fra projektet viser, at alvorlige skader på grises haler forårsager øget følsomhed i haleregionen i flere måneder efter, at skaden er sket, skriver Aarhus Universitet.

Under kommercielle produktionsforhold er grise, ifølge Aarhus Universitet, udsat for skader på halerne - enten fordi de bliver halekuperet (for at forebygge halebid) eller fordi de udsættes for halebid fra andre grise i stien. Selvom vævs- og nerveskader er kendte årsager til øget smertefølsomhed hos mennesker og gnavere anvendt som dyremodeller, så findes der, ifølge Aarhus Universitet, kun begrænset viden om, hvordan grises smertefølsomhed påvirkes i forbindelse med skader på deres haler.

Griseforsøg

I EU-projektet "FareWellDock" har forskere derfor undersøgt, hvilke konsekvenser haleskader har for smertefølsomheden hos grise på både kort og lang sigt. Dette er, ifølge Aarhus Universitet, vigtig viden for at forstå de underliggende mekanismer og bedre at kunne vurdere skadernes effekt på dyrenes velfærd.

I et forsøg indgik i alt 108 grise, som alle fik bortopereret deres hale under fuld bedøvelse i 9 eller 17 ugers alderen. Grisene fungerede som dyremodeller for såvel halebidte grise som for studiet af nerveskader generelt.

Negative konsekvenser for velfærden

Resultaterne af forsøget viser, at grisene viste tegn på øget smertefølsomhed såvel en uge, en måned og fire måneder efter haleamputationen.

- Når grisene viser tegn på øget følsomhed helt op til fire måneder efter, at deres haler er blevet fjernet, betyder det, at en halebidt hale ikke kun kan være et problem for grisen i et par dage - men i månedsvis - næsten helt frem til slagtealderen, siger seniorforsker Mette S. Herskin fra Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet. Hun har været den danske deltager i undersøgelsen, der var ledet af Pierpaolo Di Giminiani fra universitetet i Newcastle.

- Hvorvidt den øgede følsomhed betyder, at grisene også har ondt i dem, når halerne ikke berøres, ved vi ikke, men det kan ikke udelukkes. Vi ved nu, at alvorlige haleskader kan have langvarige negative konsekvenser for grises velfærd, siger Mette S. Herskin.

Du kan læse den fulde artikel fra EU-projektet her.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame