Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Nøl hos NaturErhvervstyrelsen koster penge

Af Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter - 20. dec. 2016 KL. 11:18

Henrik Mortensen, formand for Dansk Svineproducenter, mener, at nøl hos NaturErhvervstyrelsen koster danske svineproducenter penge.

DEBAT - I perioden maj - august var der mulighed for at søge moderniseringsstøtte til slagtesvinestalde. I alt 174 millioner kroner blev afsat til støtte for nyetablering og renovering af stalde til slagtesvin, heraf 15 millioner kroner øremærket økologiske slagtesvinestalde.

Motivet for støtteordningen er indlysende. Slagtesvineproduktionen i Danmark falder drastisk år for år med tab af arbejdspladser og valutaindtjening og skattekroner til følge. Den danske slagtesvineproduktion bliver i år den laveste i 25 år og faldet forventes at fortsætte.

Der er således et påtrængende behov for at få etableret flere stalde til slagtesvin. Og eftersom produktionen ikke har været tilstrækkelig lønsom, så den i sig selv har kunnet motivere svineproducenter til at investere i ny staldkapacitet, er der et behov for at få frigivet støttekronerne for at skubbe byggeriet i gang.

Mange ansøgere venter på afklaring

Da ansøgningsfristen udløb den 16. august 2016, var der hos NaturErhvervstyrelsen indkommet ansøgninger for 368 millioner kroner Der er således en betydelig interesse i at komme i gang med at bygge, hvilket Danske Svineproducenter allerede dokumenterede via en repræsentativ medlemsundersøgelse i april 2016, hvor 40procent af medlemmerne erklærede at have planer om nye investeringer eller større renoveringer. I september besluttede miljø- og fødevareministeren således at fremrykke midler, som oprindelig var afsat til 2017, så puljen for 2016 blev forhøjet til 342 millioner kroner, men hvad gavner det, når pengene stadig ligger gemt væk i en offentlig kasse?

Hvor bliver pengene af, hr. Minister?

Med al den interesse, der er for støttekronerne og den vejvilje, der undervejs er vist fra miljø- og fødevareministerens side, er det ærgerligt, at NaturErhvervstyrelsen åbenbart ikke har fået afsluttet sagsbehandlingen og sendt tilsagn ud til de svineproducenter, der har søgt midlerne. Der skal gang i investeringerne, og ingen har råd til unødigt nøl, så derfor kan det ikke gå hurtigt nok med at få disse midler i spil til gavn for bønderne, slagterierne, slagteriarbejderne og statskassen. Det håber vi, at fødevareminister Esben Lunde Larsen vil gøre noget ved en af de nærmeste dage.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame