Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Mindre fosfor i foderet mindsker krav

Af JOF - 4. jan. 2019 KL. 09:00

Ved brug af høj dosering af fytase, fasefodring og fodring efter gældende næringsstofnormer kan man reducere kravet til udspredningsareal betydeligt for både søer, smågrise og slagtesvin.

For både søer, smågrise og slagtesvin kan der opnås en væsentlig reduktion i krav til udspredningsareal i forhold til anvendelse af de gældende normtal for svinegødningens indhold, der er baseret på færdigfoderets sammensætning i 2017, skriver Seges Svineproduktion i en pressemeddelelse. Det kræver blot, at foderet sammensættes efter de gældende minimumsnormer for protein og fosfor. For søer og smågrise er det i praksis alene fosforreduktion, der har betydning for udspredningsarealet. For slagtesvin er det i første omgang fosfor, der bestemmer kravet, men når fosfor kommer under et vist niveau, er det proteinindholdet og loftet på 170 kilo N pr. hektar, som bestemmer arealkravet.

Ifølge Seges Svineproduktion er resultaterne i dette notat baseret på beregninger af lavest mulige indhold af protein og fosfor i typiske foderblandinger til søer, smågrise og slagtesvin - med overholdelse af minimumsnormer for fordøjeligt fosfor og fordøjeligt protein, og hvor der i alle tilfælde er forudsat en dosering af fytase på 300 procent af standarddosis. Herefter er der beregnet, hvilke konsekvenser dette har for kravet til udspredningsareal, hvis man laver en foderkorrektion i gødningsregnskabet.

For søer med grise til fravænning kan man ved anvendelse af 2-fase- og 3-fasefodring komme ned på henholdsvis 4,3 og 4,2 gram fosfor pr. FEso, hvilket reducerer kravet til harmoniareal med henholdsvis cirka 12 procent og cirka 16 procent både ved loftet på 35 og 30 kg fosfor pr. ha. Det giver mulighed for at udbringe henholdsvis cirka 155 kilo og cirka 133 kilo kvælstof pr. hektar ved loft på 35 og 30 kilo fosfor pr. hektar.

For smågrise kan foderets fosforindhold komme ned på 4,9 gram pr. FEsv ved anvendelse af 3- fasefodring, hvilket reducerer arealkravet med cirka 15 procent ved landsgennemsnitlig foderudnyttelse. Har man samtidigt et foderbrug svarende til de 25 procent med højeste produktionsværdi, reduceres arealkravet med ca. 34 procent i forhold til anvendelse af indeværende års normtal for gødningens indhold. Men der kan maksimalt udbringes 145-150 kilo kvælstof pr. hektar fra smågrisegylle ved fosforloft på 35 kg og 124-129 kilo kvælstof pr. hektar ved fosforloft på 30 kilo pr. hektar.

Generelt er der god økonomi i at reducere indholdet af fosfor i foderet, så længe de billigste fodermidler kan anvendes, mens det kræver en nærmere vurdering af omkostninger ved udbringning i forhold til øget foderpris, hvis fosforet minimeres ved at reducere indholdet af fosforrige fodermidler som solsikkeskrå.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame