Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Meget tyder på at tyske grise skal i fuld bedøvelse inden kastration

Af MAN - 8. nov. 2018 KL. 17:30

Tyskland nærmer sig fristen for kastration uden bedøvelse per 1. januar 2019. Danske Svineproducenter mener, det er urealistiske at lokalbedøvelse bliver tilladt som i Danmark.

Kastration under fuld bedøvelse med Isofluran er det tyske landbrugsministeries favorit til at imødegå det kommende krav om kastration uden bedøvelse. På trods af, at Danmark anvender lokalbedøvelse, er status p.t., at Tyskland via QS-systemet vil acceptere smågrise, som er produceret under DANISH-ordningen, skriver Danske Svineproducenter i en pressemeddelelse.

Også Tyskland nærmer sig fristen for kastration uden bedøvelse pr. 1. januar 2019, og p.t. er det urealistisk, at lokalbedøvelse bliver tilladt ligesom her i Danmark.

Besætningsejere og deres ansatte i Danmark har fra 1. januar 2018 mulighed for selv at lokalbedøve pattegrise forud for kastration, hvis de har gennemført et godkendt kursus i lokalbedøvelse af pattegrise. I Danmark er der tale om en frivillig ordning.

Smertefri medtode

Hvis løsning om bedøvelse også skal blive aktuel i Tyskland, så vil det kræve nedenstående tretrinsgodkendelse, oplyste Dr. Katharina Kluge fra det tyske landbrugsministerium.

For det første skal det undersøges, om lokalbedøvelse med f. eks. med Procain eller Lidocain er smertefri. Hvis resultatet er, at metoden er smertefri, kan man går videre i processen. Hvis man finder ud af, at metoden ikke er smertefri, skal lovgivningen i Tyskland ændres. For i den nuværende version af den tyske dyrevelfærdslov står der, at kastrationen skal være smertefri for smågrisene. Hvis loven skal ændres, er det tvivlsomt, om man vil få det nødvendige politiske flertal for det.

Derefter skal man undersøge, om der efterfølgende vil være rester af bedøvelsesmidlet i grisen. Undersøgelsen sættes først i gang, når forudsætningen for det første trin er på plads.

Først når undersøgelsen fra trin to er afsluttet, kan man søge om tilladelse til godkendelse af bedøvelsespræparatet til behandling af smågrise.

Langvarig proces

Dr. Katharina Kluge fra det tyske landbrugsministerium forklarede, at ovennævnte proces i hvert fald vil tage mere end de to år, som den tyske frist for kastration uden bedøvelse måske når at blive forlænget med inden den nuværende frist udløb pr. 31. december 2018.

En så langstrakt proces betyder, at man formentlig ikke når at få en gangbar løsning, selv hvis man får den ønskende forlængelse. Faktisk har man ikke to år men kun maksimalt halvandet år til ovenstående proces, idet svineproducenterne også behøver minimum et halvt år til kurser i lokalbedøvelse, skriver Danske Svineproducenter.

Derfor foretrækker det tyske landbrugsministerium fuld bedøvelse med Isofluran, altså samme metode, som man bruger i Schweiz. Ifølge Katharina Kluge er godkendelsen af Isofluran til behandling af smågrise på trapperne. Da kastrationen gennemføres under fuld bedøvelse, siger man, at den opfylder lovens krav om smertefrihed.

For tiden må kun dyrlæger anvende fuld bedøvelse i Tyskland. Katharina Kluge forklarede, at den tyske landbrugsminister kan ophæve det, så svineproducenterne selv må gennemføre bedøvelsen. Men det vil naturligvis kræve undervisning af svineproducenten, som også skal bestå en form for prøve i teknikken.

Danske smågrise

Da det tyske QS-system har godkendt DANISH-ordningen og dermed den danske bedøvelsesmetode inden kastration, vil udviklingen i Tyskland ikke påvirke den danske smågriseeksport direkte, og status er p.t., at Tyskland skal acceptere smågrise, som er produceret under DANISH-ordningen.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame