Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Lokale landbrugselever ved alt om gode patter

Af mbl - 2. nov. 2017 KL. 11:48

To elever fra Grindsted Landbrugsskole har netop vundet DM i Svineproduktion.

Tanja Berwald og Morten Fjord kan nu kalde sig Danmarksmestre i svineproduktion efter, at de gav andre landbrugselever fra hele Danmark baghjul på Landbrug & Fødevarers Svinekongres. De to elever går begge på Hovedforløb 2 på Grindsted Landbrugsskole, og til januar er de færdiguddannet landmænd.

Morten Fjord er 20 år og bosat i Grindsted.

- Det var super fedt, at vi vandt det hele. Jeg har altid haft en stor interesse for svineproduktion, og jeg brænder for det. Vi havde forberedt os, ved at spille Svine-Ludo, hvor vi hele tiden fik faglige spørgsmål, som vi så skulle svare på, fortæller Morten Fjord, som har planen klar for fremtiden, han vil nemlig være selvstændig slagtesvinsproducent.

Foretrak landbrugsskole

Selve konkurrencen gik ud på, at holdene med to elever på hvert, skulle svare på en lang række svære faglige spørgsmål om svineproduktion opbygget som en blanding af 'Jeopardy' og 'Hvem vil være millionær', og selvfølgelig med mulighed for af spørge en ven eller publikum.

Det var eksempelvis spørgsmål inden for kategorier som, gode patter, milkshake og organisation. Det afgørende spørgsmål i finalen var: Hvilket hormon giver sammentrækninger af børen så sæden kan transporteres under løbning?

- Det er selvfølgelig oxytocin, griner Tanja Berwald. Hun er 21 år og opvokset i Kibæk på en gård med slagtesvin.

- Jeg havde ikke lyst til at sidde og kukkelure på et gymnasium. Jeg ville hellere ud at arbejde, derfor startede jeg på landbrugsuddannelsen. Min store interesse for svineproduktion blev for alvor vakt, da jeg kom i praktik hos en økologisk svineproducent. Og når man virkelig interesserer sig for noget, så vil man også gerne have mere viden om det, siger Tanja, og tilføjer, at hun er stolt og glad over den nyvundne titel. Hun har allerede fået tilbudt et fast job hos den økologiske praktiklandmand, når eksamen er i hus til januar.

Stolt lærer

Også hos elevernes husdyrlærer er der stolthed at spore. Gitte Ejstrup Mikkelsen, har følgende kommentar til den flotte præstation.

- Jeg er så stolt af mine elever og bliver altid glad, når det går dem godt. DM var en kæmpe oplevelse, det at se dem øve og gå så meget op i det var en kæmpe fornøjelse, hele holdet stod så flot sammen om at blive klar. Og som forholdsvis ny husdyrlærer på HF2 var jeg meget spændt på, hvordan de klarede sig, og om jeg havde fået puttet nok viden ind i dem. På den måde var det også lidt som en eksamen for mig. Men vi har jo været flere lærere på dem i deres tid på skolen på grundforløbet og også Hovedforløb 1, så som skole er det bare fantastisk, at vi uddanner og sender så dygtige og motiverede unge ud i erhvervet. I sidste ende er det et resultat, af det teamwork vi har mellem elever, lærere og de mange praktiklandmænd, som vi samarbejder med, siger Gitte Ejstrup Mikkelsen, husdyrlærer på Grindsted Landbrugsskole.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame