Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Irsk svineproducent frygter brexit

Af Jette Beck - 25. jun. 2019 KL. 12:34

- Det er som at se sin nabo brænde sit eget hus ned med vilje.

Michaet Maquire er svineproducent og direktør for det Østafrikanske forretningsområde hos irske Devenish. Han gav et indlæg på konferencen hos Danish Farmers Abroad (DFA) om Irland og brexit, og det gav mindelser om konflikten i Nordirland mellem protestanter og katolikker.

Det er kun 20 år siden konflikten i Nordirland blev afsluttet med indgåelsen af 'Langfredagsaftalen'. Det nordirske samfund er dog fortsat præget af, og med Storbritanniens beslutning om brexit kan nogle af de gamle konflikter mellem Nordirland og republikken Irland blusse op.

- Hvis vi ikke får en aftale i stand, og vi får en hård grænse, så er vores største frygt at konflikten mellem nord og syd blusser op igen. Brexit er som at se sin nærmeste nabo brænde sit eget hus ned med vilje, sagde Michaet Maquire til konferencen.

Irlands landbrug er meget afhængig af samhandlen med Storbritannien. Grænserne har været stort set usynlige, og det håber Michaet Maquire, at de fortsætter med at være.

Knap otte procent af de irske jobs ligger i landbrugsregi. Storbritannien er den største samhandelspartner, både når det gælder råvarer, kød, mælk og levende dyr. Hver uge bliver 9000 slagtesvin kørt til Nordirland for at blive slagtet. Fra Nordirland bliver der transporteret 9000 lam til slagterierne den anden vej hver uge. Det er svært for Michaet Maquire at forestille sig, hvordan det skal fortsætte med told og grænseovergange.

- Vi håber på en løsning, som vi kan leve med. Et hårdt brexit bliver en katastrofe, for der er nogle mennesker, der begynder at snakke om at samle hele Irland igen, det kan ende galt, udtalte Michaet Maquire.

Læs mere om hvordan landmænd ser brexit i republikken Irland og Nordirland.

http://www.maskinbladet.dk/svinebrug/artikel/brexit-splitter-nordirske-farmere

https://www.agrar-plus.dk/hyo/artikel/103713-fremtiden-for-svineproduktion-i-nordirland

https://www.agrar-plus.dk/bovi/artikel/104093-fra-bar-mark-til-blomstrende-bedrift

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame