Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Hytteklima påvirker dødelighed hos pattegrise

Af Marianne Nørmark - 8. jan. 2019 KL. 12:00

  • ww319099_1
  • ww319099_2

Et ph.d.-projekt viser, at risikoen for dødelighed hos pattegrise stiger markant ved udendørs faring, når temperaturen overstiger 27 grader i farehytten.

I Danmark har vi valgt at farende og diegivende økologiske- og frilandsgrise og deres pattegrise skal opstaldes udendørs året rundt og fare i hytter. Udendørslivet betyder at dyrene udsættes for mere ekstreme temperaturer end grise, der opdrættes konventionelt indendørs. Grise tilpasser sig den omgivende temperatur gennem adfærd, for eksempel ved at sølebade og søge skygge i faremarken, når temperaturerne bliver for høje.

Et nyligt afsluttet ph.d.-projekt af Sarah-Line Aagaard Schild påviser, at høje temperaturer udgør et problem i udendørs svineproduktion. I den varme del af året blev der i ph.d.-afhandlingen påvist, at risikoen for dødfødte pattegrise steg med 30 procent ved hyttetemperaturer over 27 grader, sammenlignet med temperaturer mellem 23 og 26 grader.

- Det er første gang, man undersøger betydningen af hytteklimaet for pattegrisedødeligheden ved udendørs faring, man har tidligere kun undersøgt dødeligheden ved indendørs faring. Mine studier viser, at dødeligheden afhænger af temperaturen inde i hytten, siger Sarah-Lina Aaagaard Schild, ph.d. i husdyrvidenskab.

Sarah-Lina Aagaard Schild, Ph.d. i Husdyrvidenskab, har studeret temperaturforholdene inde i farehytten og undersøgt, hvordan temperaturen påvirker faringsforløbet og termoregulering hos diegivende søer og tidlig pattegrisedødelighed.

Ph.d.-studiet blev gennemført på AU Foulum, Århus Universitet, i årene 2014-2018. Som led i studiet blev faringerne videofilmet og tidspunktet for fødsel af hver gris blev registreret sammen med søernes adfærd under faring. Resultaterne viste, at ved en længere faring forøges både risikoen for kuld med dødfødte pattegrise og risikoen for at levendefødte grise døde inden dag fire.

Forlader hytten

Studiet viste også, at tre ud af 13 søer forlod hytten mindst én gang under faringen, når temperaturen i hytten oversteg 27 grader, fortæller Sarah-Line Aagaard Schild.

Til sammenligning forlod kun tre ud af 92 søer, som farede ved lavere temperaturer, hytten under faring.

- Hvis soen forlader hytten under faring kan det øge risikoen for at de nyfødte grise, som hun allerede har født, bliver underafkølede. Underafkøling, også kaldet kuldestress eller hypotermi, vil påvirke grisenes levedygtighed og øge risikoen for døde grise. Derudover har grisene ikke adgang til kolostrum i den periode, hvor soen er ude af hytten. Der også en risiko for, at soen fortsætter faringen uden for hytten, hvilket selvfølgelig er uheldigt for de grise, der fødes ude på marken, eller hvis soen vælger at blive udenfor, er det et problem for de grise, som befinder sig i hytten. Og selve det at soen vælger at rejse sig, øger risikoen for klemning af de nyfødte grise, når hun lægger sig igen, fortæller forskeren.

Udviklingscentret under Friland vurderer, at der i Danmark findes cirka 4.000 årssøer på friland, og ifølge Landbrugsstyrelsens økologistatistik er der indberettet 10.630 økologiske årssøer.

Hvide hytter

Sarah-Line Aagaard har besøgt Australien og studeret grise i 2016. I landet Down Under er landmændene vant til meget høje temperaturer. Her maler man farehytterne hvide for at reflektere solens stråler væk fra hytten. Hvid maling er også et af de tiltage forskeren anbefaler i sin afhandling. Hun nævner også forbedret ventilation og træskygge over hytten.

En række foreninger er gået sammen om frivillige retningslinjer i produktion af økologisk svinekød per 1. januar 2019. Aftalen bærer titlen: Anbefalinger til øget dyrevelfærd ved produktion af økologiske grise.

Reglerne siger, at alle økologiske dyr skal kunne ligge i skygge på faremarken i sommermånederne. Skyggen kan tilbydes ved levende bevoksning eller andet. Hytterne hvor der kan skabes høj luftgennemstrømning ved at tilbyde ekstra åbning af mindst samme størrelse som dyrens indgang, så skal beplantningen være etableret senest første plantesæson, efter bedriften lægges ind under aftalen.

Ph.d.-projektet konkluderer at høje hyttetemperaturer bidrager til pattegrisedødeligheden ved at øge risikoen for dødfødte grise, hvorimod lave temperaturer, når landmandens rutiner er i orden, tilsyneladende ingen konsekvenser har for dødeligheden.

- Derfor er det essentielt at modvirke de høje temperaturer i den varme del af året for at øge pattegrisoverlevelsen, siger Sarah-Lina Aagaard Schild.

- Pattegrise er meget kuldefølsomme, især lige efter fødslen. Men på trods af lave målte hyttetemperaturer om vinteren, målt ned til en gennemsnit på 2,7 grader, kunne der ikke ses en effekt af lave hyttetemperaturer på risikoen for at levendefødte grise døde inden kastrering, fortæller Sarah-Lina Aagaard Schild, Ph.d. i Husdyrvidenskab.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame