Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Hø og halm skal undersøges for svinepest

Af JOF - 31. okt. 2018 KL. 06:00

EU vil på dansk opfordring til at undersøge om afrikansk svinepest kan smitte gennem hø og halm.

Ifølge JydskeVestkysten fortalte Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen på et stormøde på Agerskov Kro i sidste uge, at EU skal i gang med at undersøge smittefaren af afrikansk svinepest gennem hø og halm. Undersøgelsen bliver sat i gang på opfordring fra Danmark.

Ifølge JydskeVestkysten er undersøgelsen blevet nødvendig efter den tørre sommer, hvor man forventer, at danske landmænd vil mangle hø og halm og derfor må købe det i udlandet.

Afrikansk svinepest er dødelig for svin, og hvis der bliver konstateret et tilfælde af svinepesten i Danmark, vil det lukke for eksporten til lande uden for EU. En eksport, der ifølge miljø- og fødevareministeriet, er på 11 milliarder kroner om året, og som har fået et bredt flertal i folketinget til at opsætte et omdiskuteret vildsvinehegn ved den dansk-tyske-grænse.

Souschef i Fødevarestyrelsen Stig Mellergaard fortæller, at en ekspertgruppe i EFSA, den europæiske fødevaresikkerhedsautoritet, allerede i 2014 undersøgte risikoen for smitte gennem hø og halm. Dengang var meldingen, at der kun var en meget lille risiko for spredning af smitte. Men den uvante situation, hvor landmænd forventes at skulle købe hø og halm i udlandet på grund af sommerens tørke og svinepestens frembrud i Europa, gør det relevant at undersøge igen, skriver JydskeVestkysten.

- Vi risikerer nu, at landmænd køber halm fra områder i eksempelvis Polen eller Rumænien, hvor der er faldet meget vand denne sommer, og hvor der er konstateret afrikansk svinepest, siger Stig Mellergaard til JydskeVestkysten.

Han fortæller, at hø og halm vil udgøre en potentiel smitterisiko, hvis eksempelvis dele af et kadaver fra et inficeret vildsvin ryger med i bigballer, som sendes til Danmark. Det er ikke nok, at et inficeret vildsvin har befundet sig på en mark, hvorfra hø og halm sendes til Danmark

Stig Mellergaard fortæller, at den generelle trusselvurdering i forhold til afrikansk svinepest i Danmark ikke har ændret sig, efter smitten er konstateret i Belgien.

- Truslen handler stadig om, at nogen bringer madvarer, der indeholder afrikansk svinepestvirus, ind i naturen, og vildsvin æder det. Men vi har nu kun nogle få vildsvin i Sønderjylland. Så risikoen er lille og begrænset til Sønderjylland, siger Stig Mellergaard til JydskeVestkysten.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame