Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Grundstenen lagt til Danmarks nye baconhovedstad

Af mod - 7. jul. 2017 KL. 05:59

Borgmester i Sønderborg Kommune, Erik Lauritzen tog det første spadestik til et nyt højteknologisk røgeri ved slagteriet i Blans.

Spaden var skiftet ud med en 26 tons tung gravemaskine , da Borgmester i Sønderborg Kommune, Erik Lauritzen tog det første spadestik til et nyt højteknologisk røgeri ved slagteriet i Blans.

Anlægget forventes at stå klar i starten af februar 2018 og skal producere 275.000 kilo bacon om ugen.

- Jeg bliver stolt, når jeg hører Blans nævnt som Danmarks baconhovedstad. Den tid, hvor der lokalt blev snakket mest om lugten fra slagteriet i Blans, er for længst slut. Vi er rigtigt glade for, at Danish Crown investerer i at udvikle slagteriet, og borgerne i Sønderborg Kommune ved godt, hvad det betyder for området at have en så stor arbejdsplads, sagde Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen efter en tur i førerhuset på gravemaskinen.

Eksport til 130 lande

Danish Crown formands Erik Bredholt og Søren F. Eriksen, direktør for Danish Crown Pork, forsøgte sig også med held som maskinoperatører på gravemaskinen. Danish Crowns bestyrelse har bevilget godt 70 millioner kroner til byggeriet og har høje forventninger til det over 1.000 kvadratmeter store byggeri.

- Eksporten af halve bacongrise til Storbritannien grundlagde hele det eksporteventyr, som salget af grisekød har udviklet sig til for Danish Crown og dansk landbrug. Vi eksporterer i dag til over 130 lande kloden rundt. Heldigvis er briterne stadig vilde med dansk bacon af høj kvalitet, og det er præcis, hvad det nye røgeri i Blans skal producere, fortalte Erik Bredholt.

- Danish Crown har en klar strategi om at komme længere frem i værdikæden. Vi har med andre ord en målsætning om at forædle kødet til et niveau, hvor det er klar til brug hjemme i forbrugerens køkken. Det kommer vi meget tæt på nu med det nye anlæg, så vi tager et stort skridt i den rigtige retning med dette byggeri, sagde Søren F. Eriksen.

Ny teknologi i røgeriet

De nye produktionsfaciliteter i Blans etableres med den allernyeste teknologi til røgning af kød. Traditionelt har metoden været at fylde et rum med kød ophængt på stativer. Når det er gjort, smækkes porten og rummet fyldes med røg i et par timer, indtil kødet har taget smag. Derefter lukkes røgen ud, og kødet køles ned.

Det nye system i Blans bliver et kontinuerligt system, hvor en såkaldt røgstok med seks stykker kød ad gangen køres ind i anlægget. Stokken drives frem gennem anlæggets forskellige zoner med tørring, røgning og nedkøling.

- Dette anlæg har rigtig mange fordele i forhold til det traditionelle. Det er både mere energieffektivt og mindre miljøbelastende, da både røgen og varmen udnyttes langt bedre. Samtidig afhjælper anlæggets opbygning mange af de arbejdsmiljømæssige udfordringer, da medarbejderne ikke skal løfte på delstykkerne for at hænge dem på røgstokkene, så det er på alle måder et stort skridt frem, forklarede Søren F. Eriksen.

Det nye anlæg kommer til køre i to skift og vil give arbejde til 10 mand på slagteriet i Blans.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame