Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Grise får stress i varmen

Af Marianne Nørmark - 26. okt. 2018 KL. 09:00

Ny forskning vil undersøge, hvordan man undgår, at især søer bliver overophedet og får varmestress

Grise kan ikke svede og har dermed øget risiko for varmestress, der både påvirker soen trivsel og mælkeproduktion til smågrisene. Det er ikke kun i Danmark, at vi mærker varmere sommertemperaturer, også i resten af verden oplever man klimaforandringer og dermed store udfordringer med varme stalde. Især i subtropiske og tropiske lande kan varmestress hos højproduktiver søer betyde store økonomiske og dyrevelfærdsmæssige konsekvenser. Et nyt dansk 4-årig forskningsprojekt vil forsøge at finde metoder til at køle søerne effektivt ned både i Danmark og resten af verden.

- Det er meget vigtigt, at søerne har det tilstrækkeligt køligt. Indtil nu har man i ventilationsberegninger ikke i tilstrækkelig grad taget højde for de højt produktive søers individuelle ventilations- og kølebehov, siger seniorforsker og projektleder Guoqiang Zhang for Institut for Ingeniørvidenskab, Århus Universitet.

citat startcitat start

Vi mangler mere forståelse for, hvad der sker med disse højproduktive søer ved høj varme og luftfugtighed.

citat slutcitat slut

Varmestress-projektet er lige skudt i gang og inddrager også Seges og deres søer på forsøgsstationen Grønhøj.

- Ingen har indtil nu opsamlet systematisk viden på dette område. Vi skal i dette projekt undersøge, under hvilke temperaturer og forhold søerne får varmestress, og hvordan de reagerer under de forskellige temperaturer, fortæller Anders Leegaard Riss, Miljøteknologichef hos Seges.

- Vi går ind i dette projekt, både for at give vores viden om varmestress til de danske landmænd og for at give viden til de firmaer, der eksporterer ventilationes systemer til svineproducenter ude i verden, siger Anders Leegaard Riis.

18 pattegrise pr. kuld

Over de sidste halvtreds år har danske og udenlandske søer udviklet sig markant i størrelse og antal smågrise pr. kuld. I dag får en so op til 18 pattegrise pr. kuld, hvilket er næsten en fordobling på få årtier. I drægtighedsperioden giver de mange fostre ekstra varme til soens krop, som hun ikke kan komme af med på naturlig vis med risiko for at udvikle varmestress. Stressen viser sig ved øget åndedrætsfrekvens, nedsat appetit og dermed nedsat mælkeproduktion til smågrisene. Vægttabet kan også give risiko for øget risiko for sår og skulderskader, fordi soen mister sul på kroppen.

Virksomheden Skov A/S ved Glyngøre deltager også i projektet om udvikling af ventilationssystemer til nedkøling af staldene. Hos Skov A/S har systemudviklerne fokus på at skabe intelligente systemer, der både tager højde for at soen har det køligt for at trives og smågrisene har det tilpas varmt, for at udvikle sig bedst muligt.

I Kina elsker de grise

Skov A/S eksporterer allerede i dag kølingssystemer til det meste af verdens svineprodutioner.

-Over halvdelen af verdens grise findes i Kina, hvor de mellem 3.000-4.000 timer om året lever i temperaturer over 20 grader og høj fugtighed. Vi håber, at vi med dette projekt kan finde nogle køleløsninger, der er bedre end dem vi har i dag og som er prismæssigt og driftsmæssige konkurrencedygtige, siger Poul Pedersen, systemudvikler Climate Systems hos Skov A/S.

Der findes i dag to forskellige muligheder for nedkøling af stalende. Den ene metode hedder pad-køling, hvor man bruger vand og afkøler lufen, den anden metode er lufthastighed, hvor man øger luftgennemstrømningen i stalden.

Projektet om varmestress løber over de næste 4 år og systemudvikleren håber at samarbejdet med de øvrige parter kan øge firmaets andel på markedet for ventillationssystemer. I dag fylder eksportandelen hos firmaet Skov A/S 90 pct af omsætningen.

Kina oplever en dramatisk øget efterspørgsel på svinekød, og det kræver årligt 2 millioner flere søer. De mange svinestalde har et stort behov for ny teknologi, der effektivt kan øge produktiviteten og mindske de økonomiske konsekvenser af varmestress.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame