Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Grise døde efter lynnedslag

Af MAN - 11. jul. 2019 KL. 14:20

Høje temperaturer kan dræbe grise og kyllinger, hvis landmændenes ventilation og alarmanlæg svigter. Sådan advarer Topdanmark, der allerede har haft syv anmeldelser i den varme periode af sommeren i år.

Grise og kyllinger kan få hedeslag og dø, hvis landmændenes ventilation og alarmsystemer svigter under hedebølger. Og det er faktisk allerede sket syv gange i den varme periode af sommeren i år, fortæller Topdanmark.

- Hedebølgen sidst i juni måned fik alvorlige konsekvenser for en del grise og kyllinger, idet Topdanmark i den varme periode modtog syv anmeldelser om elsvigt - de seks var fra svinestalde og den sidste fra en kyllingeproducent. Resultatet var flere hundrede døde svin og kyllinger, fortæller Gunnel Andersson fra Topdanmarks landbrugsafdeling.

Lynnedslag er også en sommertrussel

I de pågældende sager, var der flere årsager til, at ventilationen svigtede, og til at alarmen ikke gav det nødvendige varsel. I nogle tilfælde fik lyn anlæggene til at stoppe, men der var også tilfælde, hvor menneskelige eller tekniske fejl var årsagen.

En hyppig årsag til strømsvigt er lynnedslag, og dem er der mange af om som-meren. Tilsvarende er overspænding ofte årsag til skader på elektrisk udstyr.

- Derfor bør man også sikre sine installationer mod lynnedslag og overspænding. Lynsikring, som også kaldes transientbeskyttelse, af hovedtavlen vil mindske risikoen meget. Det er en forholdsvis lille udgift i forhold til de gener og skader, som et strømsvigt kan medføre, siger Gunnel Andersson.

Den menneskelige faktor

Gunnel Andersson kender eksempler, hvor ventilationsanlægget er blevet slukket ved vilje. For eksempel i forbindelse med rengøring i stalden, eller når grise udleveres til transport.

- Når man slår ventilation og alarm fra, er det vigtigt, at man har en klar procedure for, at anlæggene kobles til igen, siger Gunnel Andersson.

Mange landmænd har flere telefonnumre kodet ind i deres alarmanlæg, så der bliver sendt besked til relevante kontakter, hvis anlægget går ned. Men det er vigtigt at holde denne liste ajour.

- Vi oplever gang på gang, at den eller de medarbejdere, hvis numre er på listen, enten ikke er ansat mere eller har skiftet telefonnummer. Der er også mange, der slukker telefonen, hvis de er på ferie i udlandet for at undgå dyre regninger. Og så er en telefonkæde ubrugelig, siger Gunnel Andersson, som derfor opfordrer til, at man jævnligt kigger på listen med kontaktnumre.

Fejl opstår, og derfor er det vigtigt at have klare procedurer, så alarmanlægget tjekkes dagligt, så man ikke en dag kommer til at åbne døren til et staldafsnit med døde grise.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame