Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Gør' løbegården mere attraktiv

Af JOF - 5. dec. 2018 KL. 08:00

Meget tyder på, at overdækning og tildeling af rodemateriale og grovfoder kan have en positiv effekt og øge svinenes brug af løbegårde.

I 2015 blev der nedsat et udvalg med repræsentanter fra erhvervet og forskningsinstitutioner, som sammen skulle arbejde på at fremme avl, produktionssystemer og afsætning i den økologiske svineproduktion, skriver Nationalt Center for Fødevarer og jordbrug, DCA.

I nutidens økologiske praksis opdrættes langt hovedparten af slagtesvin - mere end 90 procent i Danmark - i stalde med adgang til løbegårde, men udvalget fremhævede blandt andet, at det er en udfordring, at udearealerne ikke bliver brugt efter hensigten.

På den baggrund har Landbrugsstyrelsen bedt forskere fra Aarhus Universitet om at udarbejde et notat, der uddyber, hvordan løbegårde kan gøres mere attraktive for dyrene. Det er dog et område, hvor der mangler undersøgelser.

- Den litteratur, der pt. er på området, indikerer, at ikke-berigede løbegårde kun i begrænset omfang bruges af slagtesvinene udover til afsætning af gødning og urin. Det bekræftes også af erfaringer fra praksis. Derfor lever de heller ikke op til intentionen med løbegårdene. Men meget tyder på, at forskellige former for berigelse kan øge slagtesvinenes brug af løbegårde, og at det har flere gode afledte effekter, fortæller Tine Rousing, seniorforsker på Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, der er tovholder på opgaven.

Ifølge DCA kan berigelse eksempelvis være tildeling af rodematerialer og grovfoder, der har den effekt, at det udover at øge grisenes brug af løbegårdene, også kan medvirke til at forbedre hygiejnen og reducere antallet af aggressioner blandt dyrene. Ligeledes tyder undersøgelser på, at delvis overdækning af løbegårde kan tilbyde slagtesvinene skygge og læ. Disse tiltag giver slagtesvinene et betydeligt mere differentieret udemiljø med bedre mulighed for udfoldelse af naturlig adfærd.

Flere funktioner i indretningen

Forskerne peger dog på, at ændringer i udearealet kan påvirke funktionen af indendørsarealet. Overdækning, der vil tilbyde slagtesvinene læ og mulighed for termoregulering ved høje inde- og udetemperaturer, vil kunne have den effekt, at grisene også opsøger det overdækkede område for at afsætte gødning og urin, som de tillige muligvis vil søle sig i.

- Det kan være uhensigtsmæssigt, hvis det overdækkede område er tiltænkt andre funktioner, siger Tine Rousing og forklarer, at det er vigtigt, at man tænker en flerfunktionsløsning ind i indretningen af løbegårde til slagtesvin.

Det er dog vanskeligt at angive konkrete anbefalinger til, hvordan indeareal og løbegård tilsammen kan øge dyrevelfærden for slagtesvinene, især i storstier, da der mangler forskningsbaseret viden herom, skriver DCA i pressemeddelelsen.

Foruden berigelse af løbegården kan en lang række andre faktorer såsom klima, stiindretning inklusiv placering af vand og foder og gulvoverflade have væsentlig betydning for grises valg af hvile- og gødeområder, og dermed for brug og renholdelse af løbegården.

- Der er behov for systematiske undersøgelser under velkontrollerede forhold, hvor alle faktorer bliver taget med. Det vil kunne danne baggrund for mere optimale indretninger af stier med løbegårde, der kunne sikre såvel bedre brug af løbegården ved at styre grisenes gødeadfærd og derved gøre opsamling af gødning og urin lettere, siger Tine Rousing.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame