Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Genetiske forskelle nedsætter forbruget af antibiotika

Af esu - 22. mar. 2016 KL. 09:27

Ny ph.d.-afhandling undersøger muligheden for at nedsætte forbrug af antibiotika ved at selektere svin med sund tarmflora.

I tarmen hos mennesker og dyr findes en hel verden af væsener, der er vigtige for kroppens sundhed. Denne indre verden består af tarmens bakterieflora. En lang række faktorer kan påvirke sammensætningen af tarmfloraen og derved påvirke sundheden. Nu viser det sig, at en bestemt genvariant også har en væsentlig effekt på sammensætningen af tarmfloraen ? i hvert fald hos grise. De genetiske forskelle kan have betydning for grisenes tarmsundhed og derved deres behov for at blive behandlet med antibiotika. Det skriver DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug på deres hjemmeside.

I sin ph.d.-afhandling fandt Marianne O. Hesselager fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet, at naturligt forekommende varianter af FUT1-genet påvirker, hvordan visse sukkerstrukturer opfører sig i tarmen. Det har stor betydning for tarmens bakterier og deres evne til at sætte sig fast til slimhinderne og sprede sig.

Styring af sukker og bakterier

For at forstå hvordan det hænger sammen, skal vi dykke lidt ned i tarmens biologi og kemi. På overfladen af tarmen hos svin er der bestemte sukkerstrukturer. Disse sukkerstrukturer indgår i glykosylering af proteiner i tarmen. Det vil sige, at de binder sig på en bestemt måde med et protein ? ofte for at gøre proteinet mere funktionsdygtigt.

- Vi fandt, at FUT1-genvarianter har stor betydning for glykosylering af proteiner. En bestemt variant af FUT1 ændrer hvordan nogle af sukkerstrukturerne opfører sig og det har afgørende betydning for sammensætning af tarmfloraen. Vi så, at især Prevotella og Lactobacillus, som er de mest hyppigt forekommende i tarmen hos smågrise, koloniserede tarmen i FUT1-307G/A-genotypen, forklarer Marianne O. Hesselager.

Resultaterne af denne forskning bidrager til en bedre forståelse af, hvordan genetiske elementer kontrollerer sammensætningen af specifikke sukkerstrukturer og derved styrer bakteriekoloniseringen i tarmen. Via genetisk selektion er der potentiale for at finde andre måder til forbedring af tarmsundheden i den industrielle svineproduktion uden at skulle ty til et massivt brug af antibiotika.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame