Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Forvirring om zink: Her er forklaring

Af Maskinbladet - 17. maj. 2018 KL. 14:30

Udfasning af medicinsk zink til fravænnede grise har givet uklarhed omkring de forskellige typer af zink.

I forbindelse med udfasning af medicinsk zink til fravænnede grise er der opstået uklarhed omkring de forskellige typer af zink. Der tales om to typer zink til smågrise. Det skriver Seges Svineproduktion.

Den ene er medicinsk zink, som kommer i formen zinkoxid og bruges som diarréhæmmende, veterinært lægemiddel, der skal udskrives på recept af dyrlægen. Lægemidlet udskrives typisk i en dosering på enten 1.500 mg zink/ kg foder eller 2.500 mg zink/kg foder. Det må kun anvendes i de første to uger efter fravænning fra soen. Hvis du i samråd med din dyrlæge har besluttet at benytte 1500 ppm medicinsk zink efter fravænning, skal du sikre dig, at din dyrlæge ordinerer dette og husk også at sige det, når du bestiller foder.

Den anden er mineralsk zink som fodertilsætningsstof. Zink er et livsnødvendigt mineral for grises normale vækst m.m. I foder til smågrise tilsættes typisk 100 mg mineralsk zink pr. kg foder som supplement til et naturligt indhold på ca. 30 mg zink pr. kg i foderråvarerne ? hvorved foder har et totalt indhold på ca. 130 mg pr. kg. Ifølge foderlovgivningen må der i foder til smågrise maksimalt være et indhold på 150 mg zink pr. kg foder. Det skriver Seges Svineproduktion.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame