Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Enighed om betaling for grænsevask

Af kfp - 17. maj. 2018 KL. 10:12

Der er indgået en aftale om betaling for vask af svinetransporter ved grænsen.

For at sikre at alle svinetransporter bliver vasket ved grænsen for at undgå smitte med afrikansk svinepest har Danske Svineproducenter accepteret delvis brugerbetaling for vask af transportbiler ved grænsen i en aftale med Landbrug & Fødevarer Svineproduktion. Det sker efter flere ugers diskussioner i pressen om hvorvidt delvis brugerbetaling er en holdbar løsning. Det skriver Danske Svineproducenter i en pressemeddelelse.

Formand Torben Hauskov anbefaler derfor nu svineproducenter, som eksporterer svin, til at betale regningerne for grænsevask.

- Situationen, vi står i nu, hvor afrikansk svinepest rykker tættere og tættere på, har vi mere end nogensinde brug for at gøre hvad vi kan for at tage vores forholdsregler for at holde det ude af Danmark. Derfor har vi efter en dialog med Landbrug & Fødevarer Svineproduktion indtil videre accepteret delvis brugerbetaling, siger Torben Hauskov, som er formand for Danske Svineproducenter, i en pressemeddelelse.

Ny model

Aftalen mellem de to parter løber frem til 31. december 2018. Der er nu nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra begge parter, som arbejder på at finde en fremtidig model for, hvordan modellen skal se ud i fremadrettet.

- Det er godt nyt, at vi nu er kommet til enighed. Selvom det ganske vist kun er en foreløbig aftale, betyder det her og nu, at vi sammen kan tage et vigtigt skridt for at sikre den danske svinesundhed, siger Erik Larsen, som er formand for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion, i en pressemeddelelse.

Aftalen om delvis brugerbetaling betyder, at de eksporterende svineproducenter betaler 0,62 øre per eksporteret svin, hvilket svarer til 50 procent af den faktiske udgift. De resterende 50 procent bliver finansieret af genafgifter i 2018.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame