Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Dyrlæger advarer mod zinkforbud

Af ame - 7. nov. 2017 KL. 14:39

EU-kommissionen har besluttet, at brugen af medicinsk zink skal ophøre senest i 2022. Et forbud som kritiseres af Vet-Team.

Zink har i mange år med succes været brug til forebyggelse af E.coli fravænningsdiarré. Årsagen til forbuddet er, at zink kan fremme selektionen af resistente bakterier.

- Vi dyrlæger har advaret mod dette forbud, da vi forudser, at et forbud mod zink vil give anledning til produktionstab på grund af diarré og et øget medicinforbrug til behandling af diarré, skriver dyrlægerne ved Vet-Team.

De seneste år er svineproducenterne blevet bedre til at fodre grisene de første dage efter fravænning, så de ikke får fravænningsdiarré. Genetisk har man fundet et gen, der giver grisens resistens mod E. coli F4. Status er dags dato, at 95 - 97 procent af grisene nu har dette gen, lyder det fra Vet-Team.

- Der afprøves for øjeblikket flere forskellige former for organiske syrer, probiotika, antistoffer (blodplasma) og andre produkter som hamp og tang for at se, om der kan findes midler, som kan erstatte zink mod fravænningsdiarré. Senest er OceanFeed (tang), MiyaGold (Clostridium butyricum) og GærPlus (bacillus og gærcellevægge) blevet afprøvet. Men ingen af disse produkter havde i afprøvningen samme positive effekt som tilsætning af zink, hverken på diarréfrekvens eller tilvækst. Afprøvningerne sker primær på forsøgsstation Grønhøj, men en del foregår også ude i besætningerne. Det ser altså ud til, at det er vanskeligt, at finde produkter, der lige så effektive og til samme lave pris som Zink, skriver Vet-Team.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame