Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

DanBred reducerer Duroc-genafgiften

Af SSV - 7. aug. 2018 KL. 12:56

Nu indføres en genetikforsyningsaftale for Duroc-produktionssæd, og samtidig reduceres betalingen af genafgifter til Landbrug & Fødevarer Svineproduktion.

Genafgiften bliver reduceret med omkring 10 procent på årsbasis for en soholder med et gennemsnitsforbrug af Duroc-produktionssæd. Aftalen træder i kraft 1. oktober 2018. Betalingen

bliver fremadrettet ikke længere opkrævet pr. dose, men i stedet pr. produktionsso i besætningen akkurat som på de hvide racer. I samme forbindelse reduceres genafgiftsbetalingen til Landbrug & Fødevarer Svineproduktion med omkring 10 procent på årsbasis for en soholder med et gennemsnitsforbrug af Duroc-produktionssæd. Besparelsen skyldes, at gennemsnitsforbruget fastsættes til 5,0 doser pr. årsso frem for 5,6 doser, som er det egentlige gennemsnitsforbrug på nationalt plan. De 10 procent svarer til en besparelse på ca. 5.000 kr. på besætningsniveau per år for en soholder med 1.000 årssøer. Ifølge adm. direktør i DanBred, Thomas Muurmann Henriksen, er der flere gode elementer i aftalen, men han fortæller også, at ændringer er en nødvendighed, da der er sket et opgør med, hvordan genetik forhandles i Danmark.

- Den nye betalingsmodel er en naturlig konsekvens af ændringerne i markedsdynamikken. Enskærpet konkurrencesituation sammenholdt med teknologiudvikling, ikke mindst dybdeinseminering, medfører et behov for nytænkning af betalingsmodellerne. Vi skal selvfølgelig fremtidssikre vores genetikudvikling, så vi fortsat kan producere og udbyde et produkt i verdensklasse til vores kunder. I dét lys har vi valgt at ændre vores aftalegrundlag, nu også på handyrsiden. Samtidig får vores kunder et komplet overblik over genetikudgifterne, siger Thomas Muurmann Henriksen.

Bedre balance

Formanden for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion hilser den nye betalingsmodel velkommen.

- Den tidligere aftale gjorde genafgiften mere variabel for landmanden, da eksempelvis drægtighedsprocent og insemineringsteknik varierer. Det er derfor helt bevidst, at den variabel nu er taget ud af ligningen, så alle DanBred-kunder betaler den samme pris for genetik. Med ændringen skaber vi en bedre balance og større retfærdighed i finansieringsgrundlaget for de mange forsknings- og udviklingsaktiviteter, der kommer alle svineproducenter til gode, siger Erik Larsen.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame