Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Besøg på svinebesætning kan give MRSA

Af ame - 13. okt. 2017 KL. 10:05

Folk, der besøger svinebesætninger, bliver ofte inficeret af MRSA i næsen, men bakterien forsvinder efter kort tid.

Man skal ikke opholde sig ret længe blandt svin smittet med MRSA for selv at medbringe MRSA i næsen, når man forlader stalden. Man er blevet 'forurenet' med MRSA, skriver Statens Serum Institut.

Til gengæld går der for langt de fleste kun kort tid, før bakterierne er væk igen. Det viser resultaterne fra en ny undersøgelse fra Statens Serum Institut (SSI) og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Allerede efter to timer var niveauet af MRSA-bakterier i 95 procent af forsøgspersonernes næser så lavt, at det ikke længere kunne måles direkte.

Smitteveje undersøgt

MRSA er en stafylokok-bakterie, der er resistent over for de almindelige former for antibiotika, så det kan være vanskeligt at behandle en infektion med MRSA. Det er derfor vigtigt at forhindre denne bakterie i at sprede sig, lyder det fra Statens Serum Institut.

Det er ikke helt klart, hvordan MRSA bliver overført fra svin til mennesker, men flere mulige smitteveje er i spil - for eksempel hvor udbredt smitten er hos svinene, og i hvor høj grad man har fysisk kontakt med dem. Derudover tyder det på, at støvpartikler kan være en kilde til smitte med MRSA.

Derfor har forskere fra Statens Serum Institut og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø undersøgt risikoen for at blive forurenet med MRSA i løbet af en times besøg i en smittet svinebesætning samt graden af denne forurening.

Forsøgsrunder

Konkret er der i fire forsøgsrunder målt koncentrationen af MRSA i næsen og svælget på 34 forsøgspersoner flere gange efter, at de har opholdt sig en time i en svinestald med smittede svin. I nogle tilfælde skulle forsøgsdeltagerne udføre arbejde - i andre skulle de blot være til stede. Derudover brugte forskerne støv-samplere monteret på hver enkelt forsøgsperson til at indsamle prøver af luften, som efterfølgende blev analyseret for indholdet af MRSA, skriver Statens Serum Institut.

- Det kan måske virke lidt mærkeligt at udføre denne slags forsøg med mennesker, men de fleste danske svinebesætninger er smittede med MRSA, så det er en del af hverdagen for tusindvis af personer med kontakt til landbruget. De fleste af forsøgspersonerne var veterinær- og agronomstuderende, og de fleste af dem vil blive udsat for MRSA-smitte i deres fremtidige arbejdsliv, siger dyrlæge og forsker Øystein Angen, Statens Serum Institut.

Forurenet af MRSA efter 1 time

94 procent af forsøgspersonerne var blevet forurenet af MRSA efter at have opholdt sig i stalden i en time. Graden af forurening afhang af mængden af MRSA i staldluften, og det varierede, ifølge Statens Serum Institut, alt efter, om de udførte arbejde eller blot opholdt sig i stalden. Direkte fysisk kontakt med svinene havde ingen betydning for forureningen.

- Den højere forurening med MRSA blandt dem, der arbejdede i stalden, skyldes sandsynligvis, at de hvirvler mere MRSA op og trækker vejret hyppigere end personer, der blot ser passivt til. Man vil derfor sandsynligvis kunne mindske forureningen med MRSA hos besøgende og arbejdere i svinestalde ved at mindske støvmængden i staldene, siger Anne Mette Madsen, seniorforsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA

MRSA-fri efter kort tid

Selvom man hurtigt blev forurenet med MRSA, så viser resultaterne, at bakterierne også forsvinder hurtigt igen fra næsen, skriver Statens Serum Institut.

En time efter besøget i stalden var halvdelen af forsøgspersonerne ikke længere forurenede med MRSA.

To timer efter var 23 procent af forsøgspersonerne fortsat forurenede. 95 procent af dem havde dog så små mængder af bakterier i næsen, at bakterierne ikke kunne måles direkte men skulle opformeres for at kunne registreres.

- Vi vurderer derfor, at der formodentlig er en lille risiko for at sprede disse bakterier videre til andre udenfor staldmiljøet, efter kort tids besøg i svinestald, siger Anders Rhod Larsen, afsnitsleder på Statens Serum Institut.

To dage efter havde 94 procent af forsøgspersonerne, ifølge Statens Serum Institut, ikke længere MRSA-bakterier i næsen.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame