Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Alternativer til zink afprøvet

Af SSV - 28. sep. 2018 KL. 16:55

Nye afprøvninger fra Seges viser at der findes gode alternativer til brugen af medicinsk zink i svineproduktionen.

Der er afprøvet fire zinkfri fodringskoncepter på Seges forsøgsstation Grønhøj. Resultaterne er lovende og det bedste foder kommer fra Holland, skriver Trouw Nutrition i en pressemeddelelse.

Seges konkluderer at konceptet af Trouw Nutrition forbedrede produktiviteten betydeligt og reducerede behandlingsfrekvensen i sammenligning med både gruppen med medicinsk zink og gruppen uden zink samt de tre andre behandlinger med firmakoncepter.

4500 smågrise blev i en periode på 34 uger. De var delt op i: Positiv kontrolgruppe (2500 ppm Zinkoxid), negativ kontrolgruppe (0 Zinkoxid) og fire grupper med alternative koncepter fra forskellige leverandører.

Forsøget startede ved fravænning, hvor smågrisene var 28 dage gamle og i gennemsnit vejede 7 kg. Smågrisene blev målt på tilvækst, sundhed og produktionsøkonomi i op til 9 kg, fra 9 til 15 kg og fra 15 til 30 kg.

Konceptet fra Trouw Nutrition fik de bedste resultater, med færrest diarrébehandlinger i forsøgsperioden. Foderudnyttelsen var ligeledes god og gav en god tilvækst i de senere vægtfaser.

Foderet fra Trouw Nutrition hedder Milkiwean Vital Start og har fokus på smag, let optagelig protein, aminosyreprofil, fibre og organiske syrer.

Niels Jørgen Kjeldsen chefkonsulent hos Seges har stået for fodringsforsøgene med foder uden medicinsk zink. Han mener at der er positive tendenser, men at foderkoncepterne fortsat er dyre alternativer.

Læs mere i de to kommende udgaver af Hyo.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame