Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Største plovnyhed i årtier

Af Helge Plougmann Nielsen - 5. jan. 2018 KL. 09:26

 • ww276305_1
 • ww276305_2
 • ww276305_3
 • ww276305_4
 • ww276305_5
 • ww276305_6
 • ww276305_7
 • ww276305_8
 • ww276305_9
 • ww276305_10
 • ww276305_11
 • ww276305_12
 • ww276305_13
 • ww276305_14
 • ww276305_15
 • ww276305_16

Kverneland 2500 i-Plough imponerer med innovative tekniske løsninger til indstilling af forplove og vending af landhjulet samt elektronisk indstilling af ploven.

Det er cirka 40 år siden, at vendeploven for alvor blev populær i dansk landbrug, og ud over flere furer, andre typer muldplader og mulighed for hydraulisk indstilling af pløjedybden, er der ikke sket den store udvikling på plovene.

Med den nye 2500 i-Plough tager Kverneland et kvantespring i udviklingen af den liftophængte vendeplov. De tekniske løsninger så man kan indstille ploven fra førerkabinen er selvfølgelig en landvinding, men jeg glæder mig også over et system, der gør det meget lettere at indstille forplovene, og over et landhjul der vender på en helt ny måde, og som ikke banker op og ned, hver gang ploven vendes.

citat startcitat start

Med den nye 2500 i-Plough tager Kverneland et kvantespring i udviklingen af den liftophængte vendeplov.

- Helge Plougmann Nielsen, PowerGear-testpilot

citat slutcitat slut

Fra fire til seks furer

Kverneland 2500 i-Plough leveres med fire til seks furer, hvor de fire og femfurede modeller altid kan udbygges med en ekstra fure. Med en New Holland T7.315 som trækkraft tester vi en femfuret model, og marken der pløjes er med meget varierende bonitet, og sten som udfordrer den automatiske stensikring. Ploven har en åsehøjde på 80 centimeter og vi køre med den lange model med 100 centimeter imellem furerne. Alternativt leveres ploven også i en version med 85 centimeter imellem furerne.

Stensikringen kan enten være med springbolte eller med bladfjedre. I forhold til den kendte Kverneland EG er både oplejringen af stenudløsersystemet og bladfjedrene gjort kraftigere på den nye plov. Kverneland har samtidigt gjort det meget lettere at montere og afmontere ekstra fjedre, så ploven kan tilpasses de aktuelle pløjeforhold.

For at minimere vægten er åsene på 2500 i-Plough hule, og er udført i en afrundet profil, der minimerer risikoen for, at halm og planterester sætter sig omkring åsene.

Unikt indstillingssystem på forplove

Forplove og underplove er de eneste dele på den nye plov, der er genbrug fra tidligere modeller - og det gør bestemt ikke noget. Krop 28-underploven er stadig markedets bedste allround underplov, og det er vanskeligt at finde en forplov, der klarer sig bedre en de store Kverneland halmforplove med afrundet kant.

På 2500 i-Plough er forplovene monteret i et unikt beslag. Ved blot at løsne to bolte indstilles forplovene parvist, og altid i samme højde til begge sider. Det gør det super let og sikkert at indstille forplove. Forkert indstilling af forplove er hovedårsagen til dårlig pløjning, og med det nye beslag gør Kverneland det de kan, for at rette op på det. Forplovene flyttes let i længderetningen, og skal vi gå i petitesser, så mangler der kun muligheden for at kunne vinkle forplovene.

Hjul der ikke banker og slasker

Vi testede Kverneland 2500 i-Plough med et stort bagmonteret landhjul. Alternativt leverer Kverneland også et fremrykket landhjul samt muligheden for at erstatte landhjulet med et bælte.

Frem for standardhjulet i dimensionen 280/60R15,5 var testploven monteret med et overstørrelse hjul i dimensionen 420/65R17,5. Størrelsen og dækkets traktormønster gør, at det bærer godt oppe og altid løber rundt.

Men det specielle ved hjulet er måden, som det opfører sig på, når ploven vendes. For det første løfter den hydrauliske dybdeindstilling hjulet fri af jorden, og fastholder det i den position, indtil ploven er vendt. For det andet drejer hjulet stille og roligt rundt, uden det karakteristiske slag som det kendes fra vendeplove. Systemet har Kverneland kopieret fra Packomat-jordpakken, der på samme måde følger ploven, når den vendes.

2500 i-Plough har en flot finish, men design-ingeniørerne må have haft en fridag, da der skulle trækkes hydraulikslanger og en el-ledning ud til dybdehjulet. Resultatet er, at delene ikke er gemt væk i rammen men i stedet er stripset på rammen, hvor de udsættes for jord og sten hver gang ploven vendes.

Fuld kontrol fra førerkabinen

Den prøvekørte i-model var med den helt store udstyrspakke. Det indebærer blandt andet, at pløjedybde, furebredde på både forreste fure og hele ploven samt plovens hældning indstilles fra terminalen i førerkabinen. Derudover var ploven med Furrow Control, hvor furebredden indstilles og kontrolleres med GPS.

Eneste plovindstilling ude på ploven er indstilling af træklinjen, der foretages med en spindel.

Næste trin på den elektroniske plov bliver, at ploven kan omstilles til transport direkte fra førersædet. Funktionen var stort set tilgængelig på testploven, og Kverneland forventer, at systemet er fuldt implementeret midt i 2018.

Testploven kørte med Kvernelands egen terminal, men da ploven er Isobus-kompatibel, kan den også kontrolleres fra standardterminalen i de fleste traktorer.

Kan programmeres

I opsætningen af ploven defineres det, hvor meget landhjulet løftes, og hvor meget ploven foldes sammen med regulering af furebredden på samtlige furer og med regulering af første fure, før den vendes. Når det er sket, vendes ploven ved blot at betjene en enkelt kontakt på terminalen. Når ploven er i jorden, er kontakten inaktiv og ploven kan derfor ikke fejlbetjenes.

Pløjedybde, bredden på forreste fure samt bredden på de øvrige furer kan under arbejdet reguleres i trin på én centimeter. Plovens hældning reguleres i grader og indstilles individuelt for højre og venstre side. Skal ændringerne gemmes, trykkes der blot på diskette-ikonet.

Terminalen har desuden to genvejstaster. Med den første indstilles ploven automatisk til at lave markeringsfuren ved forageren, og med den anden indstilles ploven, så den er let at koble fra hjemme i maskinhuset.

Optimal pløjning

Vi testede ploven op til en meget trafikeret vej omkring Aarhus, og det var derfor en fornøjelse, at vi med det GPS-baserede Furrow Control kunne pløje snorlige furer. Stoltheden over lige furer er dog en mindre detalje i Furrow Control. Den største gevinst er pløjekvaliteten. Furen bliver jo skæv, fordi ploven tager enten for meget eller for lidt, når boniteten ændres, og når der pløjes på sidehæld. Med Furrow Control korrigeres pløjebredden omgående, og derfor får man under alle forhold en god vending af jorden. Systemet kan også arbejde i kurver, og det kan derfor også anvendes på marker, hvor der er behov for at følge et markskel, der ikke er lige.

Furrow Control sættes op ved at definere, hvor stor afvigelse der skal til, før systemet regulerer furebredden. Derudover indtastes der minimum og en maksimum på furebredden. Variomaten på 2500 i-Plough kan arbejde i intervallet 30-60 centimeter, men for at opnå en god pløjning vil man sjældent gå til yderligheder.

På testploven anvendte vi RTK-signal fra traktorens GPS modtager, og med det fungerede den automatiske furekontrol problemfrit.

Tekniske Specifikationer

Antal furer: 5

Åsehøjde, cm: 80

Gennemgang, cm: 105

Arbejdsbredde, cm: 30-60

Stenudløser: bladfjedre

Hovedramme, mm: 120x200x6

Vægt, fem furet, kg: 2.355

Underplov: Krop 28

Forplove: Halm

Landhjul model: bagmonteret

Landhjul størrelse: 420/65R17,5

Plusser

Indstilling af forplove

Vending af landhjul

Indstilling fra førerkabinen

Krop 28

Få smøresteder

Afrundede åse

Minusser

Der kan ikke ændres vinkel på forplove

Montering af slanger ud til landhjul

Listepris

2500 i-Plough: 329.000 kr

420/65R17,5 landhjul: 10.000 kr

IsoMatch Tellus Go terminal: 10.900 kr

Furrow Control: 11.200 kr

Pris for den testede plov: 361.100 kr

Importørkommentar

Af Jesper Svendsen, produktchef hos Kverneland

En ting er, at vi selv synnes, vi har et fornuftigt produkt at tilbyde, en anden ting er at få lavet en uvildig og grundig gennemgang som bekræfter det. Stor tak til PowerGear for den grundige test af vores nye i-Plough.

Projektet med den nye Kverneland 2500 i-Plough er gået på at bevare de velkendte Kverneland-kendetegn med lang levetid og fremragende pløjeevne, og så tilføje en højere brugerkomfort og fuld integration af elektroniske funktionaliteter. Håndværket omkring pløjning er heldigvis kommet meget i fokus igen, og mange ønsker at optimere pløjningen ved eksempelvis GPS styring af furebredden. Med i-Plough er alt klar fra fabrikken.

Ud over fuld automatisk transportløsning, så bliver den integrerede jordpakker, Kverneland Packomat, fra sommer 2018 også fuldt integreret i i-Plough.

Ud fra kommentarerne i testen, så er vi kommet langt i vores mission, og de minusser som bliver nævnt tager vi selvfølgelig til os i bestræbelserne på at opnå den ultimative brugerkomfort og integration.

NyhedsbrevFå nyhederne først!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame