Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Stor kapacitet - jo tak

Af John Christensen - 4. nov. 2008 KL. 15:45

  • 26241_1_xl
  • 26241_2_xl
  • 26241_3_xl
  • 26241_4_xl
  • 26241_5_xl
  • 26241_6_xl

Den er stor, og den kan høste som bare pokker - CR9090 med en maksimal motoreffekt på 591 hestekræfter og et 35 fods skærebord er legetøj i den serøse ende af skalaen. IntelliView3-skærmen overrasker positivt, men kørehåndtaget er for følsomt til de mange ton New Holland

Jeg befinder mig på en hvedemark på godt 70 hektar i det østlige Djursland. Mig og CR9090-mejetærskeren går godt i spænd sammen.

Og hvorfor så det - Jo, den hugger simpelthen hvede af marken i et forrygende tempo, der ville få selv den mest arbejdsomme møllersvend til at sukke. 35 fod foran og seks-syv kilometer i timen ? det er simpelthen bare lige, som det skal være med en udbyttemåler, der nærmer sig 70 ton.

Kabinen er dejlig, behagelig. Der er et godt udsyn, men jeg kan ikke se helt ud til hver side af skærebordet uden at konflikte lidt med hjørnestolperne ? men vi snakker også om et skærebord med en totalbredde på 10,7 meter ? det er i øvrigt et helt nyt skærebord fra New Holland.

CR9090 blev officiel præsenteret i sommers som en overlægger på de eksisterende CR-maskiner med to rotorer. Effekten blev forøget fra 530 til 591 hestekræfter takket være Turbo Compound-teknologien. Maskinen er i konstruktion identisk med de andre modeller, men der er nogle design-mæssige ændringer plus andre forbedringer hist og pist.

I Danmark har der kørt tre stk. af modellen som en slags afsluttende testrunde i høsten 2008, inden de er endelig klar til salg i 2009. Maskinbladet PowerGear har haft fornøjelsen af at have én af de tre maskiner mellem hænderne til en test.

Enkel brugerflade

Lydniveauet i kabinen på CR9090 er generelt lavt her i hvedemarken. Men den knurrer lidt mere, når den høster græsfrø, eller der kommer lidt grønt i maskinen.

Generelt er der ingen ændringer her i forhold til de andre CR-maskiner ? på nær én væsentlig ændring. New Hollands nye IntelliView III-skærm har fundet vej til flagskibet.

Den er lækker, tilpas lille, og så er den touch-følsom, så jeg frit kan navigere rundt ved at trykke på skærmen. Den reagerer endda rigtig hurtigt, så man ikke sidder og bliver irriteret over ventetiden, når man bladrer rundt i menuerne.

Brugerfladen er tilmed ret enkel ? i hvert fald i forhold til det utal af funktioner og indstillinger, den mestrer. Selv er jeg lidt en teknik-nørd, så jeg nyder at have muligheden for de mange indstillinger, men det er ikke noget, der forvirrer, fordi de er gemt tilpas væk, mens de mest almindelige indstillinger er ?lige ved hånden?.

Skærmen rummer seks forskellige ?run screens?. Man kan se ét screen ad gangen, og på hver screen har man muligheden for kalde mellem otte og 12 vilkårlige oplysninger frem, som man vil have vist.

Run 1 er det normale arbejdsbillede, hvor jeg ud over otte valgfrie informationer også får vist spildet på rotoren og soldende samt antallet af knækkede kerner, hvis Grain Cam-udstyret er monteret.

Via få tryk ændrer jeg let i alle runs, så jeg får de oplysninger frem, jeg ønsker. Eksempelvis kan jeg få alle oplysninger omkring markdata vist på et run, alle funktionerne omkring smøring og temperatur på motoren på et andet run, og eksempelvis alle informationer om skærebordet, dets højde, tryk og kipvinkel på et helt tredje billede. Det er dejlig enkelt og med mulighed for at stille tingene op, præcis som jeg vil have det.

Kørehåndtag for følsomt

Intelliview-skærmen har en fast venstre-del, hvor hastigheden, motortemperatur og olietryk vises ? og forskellige symboler viser også, når blandt andet tærskeværket og tømmesneglen er aktiveret.

Kigger man ud over skærmen i kabinen, er der relativt få kontakter. Der sidder en række vippekontakter, hvor man ændrer blæserhastighed, åbningen på over- og undersold og blandt andet også rotorhastigheden og afstanden mellem bro og rotor. De sidder fint tilpas væk fra synsfeltet.

Hvad der godt kunne forbedres i kabinen, er multihåndtagets følsomhed. Man skal være super forsigtig ? især i starten ? når man rykker det frem eller tilbage, for man kan hurtigt gøre bagenden meget let til bens, hvis ikke man er forsigtig, når farten skal tages af den gule kæmpe med det store 35 fods skærebord ? for det er stort og vejer derefter.

Koder man de rigtige informationer ind i maskinen, kan man nøjes med at benytte R-knappen på kørehåndtaget til at hæve og sænke skærebordet. Ét tryk sænker, mens to tryk hæver ? en auto-feature, som alle nye mejetærskere bør have.

CR9090 har som de andre maskiner i serien en automatisk stenfælde. Kommer der en sten i systemet, stopper skærebordet, og man skal åbne stenfælden. Det tager desværre lidt tid, idet man efterfølgende skal udføre en række funktioner, før man kan fortsætte. Det kunne ske mere optimalt, selvom jeg godt ved, at tærskeværket skal beskyttes.

Vedligehold for begyndere

Vedligehold slipper man ikke for på CR9090. Der er helt præcis 36 smørenipler, hvilket er lidt flere end på nogle af de andre mærker i branchen. Men generelt er der lavet løsninger, for at det skal være hurtigt at klargøre maskinen. Der er et skema på hver side, så man kan se, hvor de forskellige smørenipler sidder. Og de er trukket fint ud, så man kan nå dem fra hver side af maskinen.

Kun et par enkelte har 10-timers interval, mens de resterende er 50, 100 og 300 timers interval. Luftfilteret sidder, så det er let at komme til på platformen oven på mejetærskeren. Det er ikke gemt væk, og jeg skal ikke åbne skærme for at komme til det.

Helt fri for remme er maskinen ikke. Men New Holland har en lille snedig løsning på, hvordan man holder øje med, om remmene er tilstrækkelig stramme. Der sidder et stykke fladjern ved strammefjederen, der tydelig indikerer, om remmen skal strammes ? og eventuelt hvor meget. Simpelt og lige ud ad landevejen.

Med andre ord behøver man ikke nødvendigvis have et specifikt kendskab til maskinen for at hjælpe med at tjekke og klargøre den om morgenen. Selvom det selvfølgelig altid er det rareste selv at tage en tur rundt og ?se tingene efter? inden man som pilot drejer nøglen.

Og så lige en lille detalje. Maskinen har en kompressor monteret som standard. Og der sidder dyser i motorrummet, der skal sørge for at holde motoren fri for støv. Og så er der masser af fri plads, når skærmene i siderne er åbnet op.

En lækker oplevelse

Den generelle køreoplevelse med CR9090 Elevation er god ? ikke mindst i kombination med SmartSteer og det 35 fods skærebord. Og det er altså lidt af en speciel oplevelse at køre langs med forageren og opleve, at man faktisk skal køre en hel del forbi det punkt, hvor man normalt ville dreje ind i skåret.

Men skærebordet er simpelthen så stort ? og maskinen så kompakt og manøvredygtig ? at man skal vente fire-fem meter med at dreje, hvis man gerne vil holde vinkelret på skåret og skærebordet er klar til at tage for i fuld bredde.

Ulempen ved at køre med skærebordet på 35 fod i stedet for det mindre på 30 fod er, at standard-tømmesneglen bliver for kort. Hvis ikke man får sat et forlængerstykke i den, er der ikke plads til at slingre ret meget mellem frakørselsvognen og mejetærskeren. Der er ikke mere end 20-40 centimeter mellem vogn og skærebord.

Det er selvfølgelig et vurderingsspørgsmål fra New Holland, men der skete ikke noget ved at forlænge sneglen 50 centimeter, da det kun er 30 eller 35 fod, der kommer foran maskinen.

Jeg ville heller ikke have noget imod at vælge SmartSteer-funktionen frem for et GPS-system. SmartSteer er et kamera, der sidder på kabinen. Det ser 10 meter frem og kan sørge for at mejetærskeren bliver på den rigtige kurs. Systemet fungerer så godt, at det selv kan se og finde vej op langs et sprøjtespor i marken, når jeg skærer et nyt stykke for. Og den vigtigste detalje ? SmartSteer kan i modsætning til GPS selv finde sporet igen, når det er tabt, uden at jeg skal aktivere det.

Det samme gælder, hvis jeg tager fat i rattet. Så overstyrer jeg, men hvis kameraet kan fange linjerne, så tager det selv over, så snart jeg slipper. Lækkert.

Der er få negative ting at fortælle om maskinen i den tid, jeg havde den mellem hænderne. Også den faste chauffør er positiv over for maskinen, der er testet på Lykkesholm Gods på Djursland.

Vi havde et lille havari under testen, da et leje til en rem, der driver tømmesneglen, havde revet sig løs. Det resulterede i en times ufrivillig pause. Havariet blev noteret i logbogen på testmaskinen, så det er med i overvejelserne til den endelige version af CR9090 Elevation til 2009.

Tekniske specifikationer New Holland CR909 Elevation

Motor: Iveco Cursor 13TCD, seks cylindret, 12,9 liter

Effekt, nominel og maks. kw/hk: 400/544 og 435/591

Brændstoftank, liter: 1.160

Korntank, liter: 12.500

Tømmehastighed, liter/sek.: 110

Rotordiameter, millimeter: 559

Rotorlængde, millimeter: 2.638

Længde tærskesekt., millimeter: 739

Længde udskillersekt., millimeter: 1.090

Omslutningsvinkel udskillerbro, grader: 148

Omslutningsvinkel tærskebro, grader: 121

Beluftet soldareal, kvadratmeter: 6,5

Blæserhastighed, omd/min.: 200-1.050

Højde, meter: 3,96

Bredde med 710 millimeter dæk, meter: 3,5

Længde med snegl slået ud, meter: 9,97

Vægt uden skærebord og snitter, m.: 16.700

Det koster CR9090 Elevation

Pris på prøvekørt model inkl. ekstraudstyr:

Basismaskine med 900mm hjul 2.579.400 kroner

SmartSteer 71.700 kroner

Skærebord uden sideknive 366.084 kroner

I alt 3.017.184 kroner

Yderligere muligt ekstraudstyr:

IntelliSteer (GPS-autostyring) 135.200 kroner

IntelliCruise 51.900 kroner

Firhjulstræk på maskine uden Smart- el. IntelliSteer 109.900 kroner

Firhjulstræk på maskine med Smart- el. IntelliSteer 104.500 kroner

HID Lys 12.800 kroner

Grain Cam 54.800 kroner

OptiSpread hvis maskine har Smart- el. IntelliSteer 32.900 kroner

OptiSpread hvis maskine er uden Smart- el. IntelliSteer 40.900 kroner

Godt

IntelliView III-skærm

Venderadius

Kompressor som standard

SmartSteer

Mindre godt

Følsomhed i kørehåndtag

Langsom stenfælde

Tømmesnegl for kort til 35 fod

NyhedsbrevFå nyhederne først!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame