Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Wrapballer er langt mere lufttætte end siloer

Af MAN - 8. nov. 2018 KL. 14:00

Ved ny plastteknik, hvor rundballer i stedet for net bindes med plast inden wrapningen, har det vist sig, at tabet af næringsstof kan mindskes ganske betydeligt.

Ny forskning fra Sveriges Lantbrugsuniversitet, SLU, viser at uåbnede wrapballer er langt mere lufttætte end plansiloer. Desuden opfodres græsensilage fra wrapballer ofte samme dag, som ballerne er blevet åbnet. Når der tages hul på en plansilo, tager det derimod ofte flere uger at opfodre ensilagen - med langt større risiko for varmedannelse.

Tørstoftabet i græsensilage, der er ensileret i wrapballer, ligger gennemsnitligt på under to procent. Ligger græsensilagen derimod i plansilo, er det gennemsnitlige tørstoftab meget større, nemlig hele 14 procent. En del af forklaringen på den store forskel i tørstoftabet er, ifølge de svenske forskningsresultater, at en uåbnet wrapballe er langt mere lufttæt end diverse silotyper. For eksempel er en plansilo umulig at gøre helt lufttæt.

En anden vigtig faktor, der i høj grad påvirker tørstoftabet, er opfodringstiden.

Wrapballer med græsensilage bliver i mange tilfælde åbnet og fodret op samme dag. Det betyder, at ensilagen kun i meget ringe grad når at blive påvirket af luftens ilt, så den begynder at tage varme.

Helt anderledes forholder det sig med plansiloer. Her tager det måske flere uger at bruge ensilagen, fra der er taget hul på den. Derfor er der langt mere tid til, at ensilagen kan begynde at tage varme på grund af luftens ilt.

Tab af tørstof

Det hører dog med til historien, at tørstoftabet i plansiloer varierer kraftigt fra gård til gård. Der, hvor det var højest, lå det på ikke mindre end 26 procent, mens det kun var tre procent der, hvor det var lavest, viser forskningsprojektet.

På den gård, hvor tørstoftabet i plansiloen lå lavest, havde man i undersøgelsen kørt afgrøden betydeligt mere sammen end de andre steder.

Det lave tørstoftab skyldtes også, at man havde været meget mere grundige med tildækningen. Blandt andet var der lagt et 10 centimeter tykt lag sand ovenpå plastfolien til at tynge ned.

Den ansvarlige for det svenske forskningsprojekt, professor Rolf Spörndly, peger videre på, at det igennem årene er kommet til at knibe stadigt mere med at nå at få græsset kørt ordentligt sammen i plansiloerne.

Kapaciteten er større

Det hænger, ifølge professoren, sammen med, at finsnitterkapaciteten ude i marken er blevet stadigt større, så siloerne nu bliver fyldt betydeligt hurtigere op end tidligere.

- Plansiloer har åbenlyst deres berettigelse i dansk kvægbrug. Men med det omskiftelige klima, vi har haft i de seneste vækstsæsoner, er det åbenlyst, at systemet med finsnitning og ensilering i plansiloer ofte er forbundet med visse udfordringer og ekstraomkostninger, marketingchef Jakob Helms fra Helms TMT-Centret A/S, der importerer og markedsfører græshåndteringsudstyr fra irske McHale.

- Vi ser et stort potentiale i presning og wrapning af græsensilage. Og det gælder ikke mindst, når der er tale om små slæt, som dem vi mange steder havde tidligt i vækstsæsonen 2018, siger han og tilføjer:

- Med McHale's nye plast på plast-teknik, hvor rundballerne i stedet for net bindes med plast inden wrapningen, har det vist sig, at næringsstoftabet kan mindskes ganske betydeligt. Når rundballerne både bindes og wrappes med plast, giver det tilmed en nemmere affaldshåndtering. Det skyldes, at man så ikke skal sortere net og plast, men alene skal bortskaffe plast, når man åbner for wrapballerne, forklarer Jakob Helms.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame