Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Varmt og tørt vejr i Midtvesten kickstarter såarbejdet

Af MAN - 3. jun. 2019 KL. 11:20

Jyske Markets: Trump spiller hasar med største importør af amerikansk majs.

Uroen på aktiemarkedet genindfandt sig fredag på usikkerhed omkring global vækst via handelskrigen, der nu ikke blot omfatter Kina, men hvor Mexico seneste også er blevet inddraget. For sidstnævnte vil Trump pålægge fem procent told på importerede varer, stigende med fem procent point hver måned de efterfølgende måneder indtil den rammer 25 procent, skriver Jyske Markets.

Formålet er at Trump vil tvinge Mexico til at gøre en mere aktiv indsats til at bremse strømmen af illegale flygtninge til USA fra Syd- og Mellemamerika. Analytikere vurderer at Mexico er en så integreret del af den amerikanske økonomi, at tiltaget vil bidrage negativt til amerikansk vækst. Enten i form af højere priser, lavere forbrug eller lavere overskud i amerikanske virksomheder. Sidst skaber tiltaget usikkerhed om USMCA, der er handelsaftalen mellem Canada, Mexico og USA, som endnu ikke er færdigbehandlet i parlamenterne.

Mexico

I afgrødemarkedet bidrager den hårdere kurs mod Mexico også med uro. Mexico er den største importør af amerikansk majs med en årlig handel på mere end 600 millioner bushels, mens landet også aftager 1,5 millioner tons sojaskrå og 140 mio. bushels sojabønner. Dermed kan det meget vel vise sig at Mexico vil kigge mod Sydamerika for at importere billigere afgrøder, frem for at aftage dem fra USA, præcis som det er sket med en kinesiske efterspørgsel på amerikanske afgrøder. De finansielle markeder kan ikke lide usikkerhed, og derfor satte nyheden sig også i priserne på majs og soja faldt ret kraftigt frem mod luk, og endte med at lukke lidt over to procent lavere.

Majs og soja

Den store usikkerhed der hersker omkring de amerikanske sommerafgrøder, bidrager fortsat med stor nervøsitet til markedet, der ikke helt kan blive enig med sig selv om retningen. Den ene dag falder priserne på mere positive vejrprognoser, for den næste dag at stige på fornyet usikkerhed omkring, hvor store arealer der vil blive tilsået med majs og soja. Henover weekenden er der faldet lidt mindre regn end ventet henover Midtvesten, og det det har genoptaget markarbejdet mange steder, mens jorden andre steder har behov for et par ekstra dage til at absorbere de store mængder vand.

Tilsåede majsarealer ventes i sidste uge at være steget med 10-15 procent point til 70-75 procent, og som det har været tilfældet de seneste uger, vil der være stor opmærksomhed, når USDA i aften offentliggør deres estimater. Samme fremgang ventes at være tilfældet for sojabønner der i så fald bør lande i niveauet 39-44 procent. Markedet før sojaskrå bør under de nuværende forhold reagere mindre prispositivt end for majs, med god tid til endnu at få frøene i jorden, kombineret med at der stadig er risiko for, at den sene såning af majs, modsat vil medføre øget sojaarealer. Men spørgsmålet er om priserne på sojabønner er tilstrækkeligt attraktive til, at man vil øge arealerne.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame