Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Traktor og vogn er hurtigt hjemme ved siloen

Af Morten Damsgaard - 8. apr. 2017 KL. 09:44

  • ww244718_1
  • ww244718_2
  • ww244718_3
  • ww244718_4
  • ww244718_5
  • ww244718_6

Hyllestedgaard vælger tipvogne til kornkørsel i høst. Der er flere argumenter for ikke at flytte transporten over på eksempelvis lastbiler.

Når Hyllestedgaard i det nordjyske transporterer korn fra mejetærskeren og hjem til siloerne, foregår det med traditionelle tipvogne, og det er der en klar årsag til:

- Når vi blot kører med én mejetærsker i marken, har jeg svært ved at se ideen i en sneglevogn og transport med lastbiler - traktoren med tipvognen er faktisk lige så hurtigt hjemme ved siloen, når vi kører inden for en radius af 10 kilometer fra bedriften, fortæller Hans Østergaard, indehaver af Hyllestedgaard som driver 820 hektar med frø, korn, spinat og kartofler. I alt høstes der 600 hektar korn med én mejetærsker.

citat startcitat start

Når vi blot kører med én mejetærsker i marken, har jeg svært ved at se ideen i en sneglevogn og transport med lastbiler.

- Hans Østergaard, Hyllestedgaard.

citat slutcitat slut

Let udsyn ind i kassen

Vognene hos Hyllestedgaard er to treakslede Annaburger EcoLiner 29.12-modeller, som har et rumindhold på 34 kubikmeter. De blev begge leveret til høsten 2016 og erstattede to tipvogne af et andet mærke.

- Vognene har bestemt levet op til forventningerne, og der er flere områder, hvor vognene skiller sig ud. Først og fremmest er det let at kigge ind i vognene ved frakørsel i marken, da en stor del af forenden består af en plexiglasplade.

Deusden er vognene udstyret med rullepressening som betjenes sikkert og bekvemt fra en stor platform forrest på vognen.

Hans Østergaard fremhæver også tvangsstyringen på vognene, som en stor fordel:

- Desuden følger vognene meget præcist efter traktoren, og jeg tror, det skyldes den mekaniske tvangsstyring på vognenes drejbare aksler, fortæller Hans Østergaard.

- I høsten 2016 var det ikke noget problem for en Fendt 818 at køre af sted med 260 tønder hvede på vognene. Det foregik både stabilt og sikkert, uden vognen på noget tidspunkt skubber rundt med traktoren.

Disciplin i marken

Hans Østergaard overvejede ikke muligheden for investering i en seglevogn da der skulle købes nye vogne til høsten 2016:

- Jeg tror kun, at sneglevogn er en ide, hvis der kører mere end én mejetærsker på marken ad gangen, hvor der pludselig skal to tipvogne mere til for at følge med. Der tror jeg, der kan spares køretøjer og mandskab ved at erstatte vognene i marken med en sneglevogn, og lade traktor og vogn blive på vejen eller eventuel benytte sig af lastbiler.

Hans Østergaard fremhæver også køredisciplin i marken, som en vigtig parameter i høsten:

- Vi prøver så vidt muligt at holde traktor og vogn i sprøjtesporene, når mejetærskeren har afleveret et læs, og jeg er sikker på, at det er godt givet ud med nogle gode dæk til vognene, selvom høsten som regel foregår under tørre forhold.

Holder ved

Ved skiftet fra det forrige tipvogne-mærke og til det nye, var der ikke en afskubbervogn inde i billedet, som et alternativt til tipvognene.

- Der findes efterhånden flere afskubbervogne på markedet, og da vi benytter vognene til både korn, kartofler og møg, kunne en afskubbervogn godt være interessant, men tip-princippet kender vi, og da vi har tre amerikanersiloer som fyldes med korn i høst, har vi god erfaringer i at aflevere kornet til sneglen ved hjælp af den lille kornluge i tipvognenes bagsmæk.

Hans Østergaard fremhæver desuden investeringen i en god vogn af en ordenlig kvalitet, frem for et billigt alternativt:

- Jeg har beholdt mine gamle 20 ton tipvogne fra 2000, som fungerer ganske fint, som ekstra vogne, hvis det kniber med kapaciteten, og de gamle vogne fra år 2000 har kørt adskellige læs, og står stadig som nogle fine vogne. Hvis man passer godt på sin tipvogn, og man har købt en vogn af en vis kvalitet, så har man en tipvogn i mange år og dermed med en lav afskrivning, selvom vognen er dyr i indkøb.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame