Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Tænk ud af boksen - og eksperimentér

Af Frank Mølby Nielsen - 5. dec. 2017 KL. 10:02

Man skal turde tænke nyt, hvis man vil væk fra den traditionelle jordbearbejdning med livrem og seler samt plov og det pæne udseende. Men lær af andres erfaringer for at undgå deres fejltagelser. Det påpeger franske Sarah Singla, der er en spændende underviser med stor viden om Conservation Agriculture.

Skal såsæden ned i jorden, eller kan man bare sprede den ud ovenpå jorden?

Det er et af de mange spørgsmål, som den franske agronom og foregangskvinde inden for Conservation Agriculture, Sarah Singla, tumler med.

citat startcitat start

... Al bearbejdning af jorden giver ukrudtsfrø mulighed for at spire...

citat slutcitat slut

For kort tid siden var hun underviser og vært for 16 landmænd og konsulenter, der deltog i et kursus arrangeret af Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i Danmark (FRDK).

Der blev lagt ud med et besøg på den gård, som Sarah Singla driver ved den store inddæmmede sø Pont-de-Salars godt 600 kilometer stik syd for Paris i Frankrig.

Driften af jorden overtog hun i 2010 fra sine bedsteforældre, der begyndte at dyrke pløjefrit i 1980. Samtidig med overtagelsen blev der omlagt til direkte såning med minimal jordforstyrrelse, varieret sædskifte og afgrødedække året rundt. Det vil sige efter principperne i Conservation Agriculture (CA).

Men Sarah Singla overvejer at ændre sin såmetode, så den slet ikke forstyrrer jorden.

Det er nemlig sådan, at selvom hun med sin direkte såmaskine med skiveskær bearbejder jorden meget lidt, finder hun alligevel, at det er for meget.

- Al bearbejdning af jorden giver ukrudtsfrø i jorden mulighed for at spire. Dermed fremmer jeg ukrudtets muligheder og forringer muligheden for at dyrke med lavt input af ukrudtsmidler. Derfor vil jeg gerne over til at udsprede såsæden ovenpå jorden, forklarer Sarah Singla.

Udover, at såningen skal optimeres, arbejder Sarah Singla løbende på at optimere brugen af efterafgrøder - som hun har både sommer og vinter.

I Agro, der udkommer på fredag den 8. december kan du læse resten af artiklen, og hvordan hun samarbejder med sine naboer. Hendes fremgangsmåde er nemlig ikke at kritisere, men at forsøge at skabe positive relationer til alle dem, hun er i berøring med.

Men allerede nu kan du læse artiklen ved at klikke her:

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på http://www.agrar-plus.dk/agro eller telefon 76 20 79 70.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame