Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Styrelse vil gøre regler mere fleksible

Af Søren Eibye Svenstrup - 17. okt. 2018 KL. 13:45

Landbrugsstyrelse vil gøre reglerne for efterafgrøder mere fleksible næste år.

Maskinbladet har forholdt kritikken fra Richard Nielsen til Landbrugsstyrelsen. Herunder kan du se styrelsens svar på kritikken. Teamleder Jakob Møgelvang svarer på vegne af Landbrugsstyrelsen.

Hvad siger landbrugsstyrelsen til kritikken i artiklen?

- Vi er naturligvis kede af at høre, at der er en landmand, som føler sig negativt ramt af den dispensation, der skulle hjælpe landmændene i forbindelse med tørken. Da vi i august gav dispensationen, skete det på stærk opfordring fra erhvervet, som selv påpegede, at det ville være svært for landmændene at få efterafgrøderne til at spire pga. den manglende nedbør.

Da I lavede dispensationen for efterafgrøder, var I da klar over, at der kunne komme landmænd i klemme, som havde sået efterafgrøder, inden dispensationen blev givet?

- Når man laver regler på et område, er det desværre ikke muligt at tage 100 procent individuelle hensyn til jordforhold og lignende. Vi lyttede til erhvervet, som var stærkt bekymrede over tørkesituationen, og den bekymring tog vi meget alvorligt.

Er det til overvejelse, om en landmand som står frem her, skal have mulighed for at pløje sine efterafgrøder før tid?

- Vi arbejder på at få ændret reglerne, så det i højere grad bliver muligt at tage individuelle hensyn til de forhold, der gør sig gældende for den enkelte landmand. Til næste år håber vi, at vi har fået ændret reglerne i en mere fleksibel retning, så det vil være muligt at så og nedpløje nogle typer af efterafgrøder inden for tidsintervaller, der passer den enkelte landmand.

Hvad er begrundelsen for, at der er så faste datoer, hvis ellers afgrøden har stået de 60 dage, som den skal?

- Efterafgrøder suger overskydende kvælstof op af jorden og bidrager derfor til at sikre, at kvælstoffet ikke bliver vasket ud i vandmiljøet. Det er ligeledes afgørende, at efterafgrøder er i jorden i et vist stykke tid. EU-Kommissionen har fastsat regler om, at MFO-efterafgrøder skal være i jorden i mindst otte uger. For at skabe gennemsigtighed for landmændene, har vi fra dansk side fastsat de samme frister for alle efterafgrøder, uanset type.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame