Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Styrelse afviser landmands brug af pesticid

Af SSV - 24. maj. 2018 KL. 09:15

For første gang har Miljøstyrelsen afslået en ansøgning om dispensation til at bejdse danske vinterrapsfrø med pesticidgruppen neonikotinoider, skriver Ingeniøren.

Landmændene skal til at rydde ud i hylderne med sprøjtemidler indeholdende neonikotinoider.Det står klart, efter at Miljøstyrelsen for første gang har afslået en ansøgning om at bejdse de frø, som landmændene sår til efteråret, med pesticidgruppen neonikotinoider, skriver Ingeniøren.

Pesticidet er forbudt at anvende i EU, fordi de kan skade bierne, men Danmark har i de tre år givet dispensation til alligevel at bejdse vinterrapsen med midlerne. Det skyldes, at Miljøstyrelsen har vurderet, at bierne ikke tager skade af de lave doser, og at alternativet, sprøjtning med et andre insektmidler i foråret, er værre for naturen, skriver mediet.

Nu er Miljøstyrelsen imidlertid vendt på en tallerken. Det oplyste den nye miljøminister, Jakob Ellemann-Jensen, ifølge Ingeniøren fra Folketingets talerstol tirsdag. Da behandlede den lovgivende forsamling Enhedslistens forslag om et totalforbud mod neonikotinoider.

Forslaget ser ikke ud til at samle flertal, og miljøministeren er lodret imod det. Men ikke desto mindre vil rapsmarkerne for første gang undgå neonikotinoider, når frøene kommer i jorden til efteråret.

Jakob Ellemann-Jensen oplyste i Folketinget, at styrelsen fremover under alle omstændigheder vil kræve, at der ikke må dyrkes blomstrende afgrøder eller afgrøder, der på anden vis er attraktive for bier, året efter at der har været anvendt neonics på en mark. Det skyldes, at nedbrydningstiden for netop de pesticider er så lang, så bierne også næste år risikerer at komme i kontakt med resterne.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame