Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Støttekroner til amerikanske landmænd

Af MAN - 22. maj. 2019 KL. 12:15

Jyske Market: Rygter om, at Trump-administrationen ville indføre nye subsidier for de amerikanske landmænd, der er blevet et uskyldigt offer i handelskrigen.

Afgrøderne lagde endnu en dag fra land i positiv territorie med brede stigninger til både majs, hvede og sojabønner. Matif hveden blev igen understøttet af stigningerne i Chicago, og december terminen toppede i 181,75 EUR/ton, inden den lukkede et par euro lavere, i underkanten af 180 EUR/ton, skriver Jyske Market.

Modstandsniveauet omkring 181 euro blev testet, men afvist. Med udsigt til et år med en solid forsyningsbalance i Europa og Sortehavet, skal der i vores øjne store udbyttetab til før vi ser Matif tage et yderligere spring opad på 10 euro. Iøjeblikket er det mere bekymringer for kvaliteten, end det er reelle udbyttetab for så vidt angår den amerikanske vinterhvede. Selvom vi tidligere har argumenteret for, at risikopræmierne i hveden var blevet meget små med nogle måneder til høst, så er stigningerne indtruffet noget hurtigere end ventet. Vi gentager derfor vores anbefaling fra i går om, at producenter bør overveje delsalg af ny høst på nuværende niveau og har opdateret vores anbefaling.

Nye Subsidier

Rygter ud på eftermiddagen om, at Trump-administrationen ville indføre nye subsidier for de amerikanske landmænd, der er blevet et uskyldigt offer i handelskrigen, opslugte ud på eftermiddagen og aftenen dagens prisstigninger, hvor hveden og sojabønnerne vendt rundt. Baggrunden for reaktionen skal sandsynligvis i det perspektiv, at hvis Trump-administrationen planlægger at udbetale støttekroner til de amerikanske, så kan det samtidig være et tegn på at underskrifterne på en handelsaftale med kineserne endnu er et stykke væk, hvilket fik pessimismen til at brede sig.

I majsmarkedet overskyggede eventuelle støttekroner dog ikke vejrbekymringerne. Der er efterhånden næppe tvivl om, at der vil blive sået færre arealer, og den sene såning øger risikoen for udbyttetab. Hvis de amerikanske vejrprognoser udvikler sig ideelt og jordbundsforholdene tillader at genoptage markarbejdet, vurderes det, at det vil tage yderligere 16-18 dage at så de resterende estimerede 115 mio. acres med sojabønner og majs. Men selv i dette scenarie, så vil det forskyde tilsåningen af 1/3 af de estimerede majs og sojaarealer ind i juni. Og de amerikanske vejrprognoser viser langt fra ideelt vejr, med betydelig regn på tværs af Midtvesten de kommende 10 dage.

Forlænget weekend

Fondene holder fortsat noget nær rekord store solgte positioner, og til trods for at de er nedbragt, har det ikke været i helt så stort et omfang, som man har kunne forvente. Men med udsigt til en forlænget weekend i USA, grundet Memorial Day på mandag, så kan man forestille sig at usikkerheden breder sig frem mod weekenden. Cordonnier sænkede tirsdag sine forventningerne til de amerikanske majsudbytter til 167 bushels/acre og udtalte: ved indgangen til juni kan 20 procent af de forventede majsarealerne forblive usået, det kan blive rigtig kritisk, og tilføjer at; udbytteestimaterne kan meget vel nedjusteres yderligere den kommende tid. Estimatet er samtidig betydeligt under USDAs forventninger på 176 bushels/acre. Problematikken kommer også til udtryk i prisforskellen mellem sojabønner og majs på ny høst, som handler med en ratio på 2,10, hvilket i høj grad favoriserer dyrkning af majs frem for sojabønner.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame