Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Store arealer med fremavlskorn og -frø synet på Djursland

Af JOF - 16. jul. 2019 KL. 08:15

Planteavlskonsulenterne i Djursland Landboforening får ekstra mange kilometer i benene denne sommer. Ud over markbesøgene og de såkaldte før-høst-besøg hos landmændene, er der i år ca. 3.500 ha med korn og frø til fremavl, som skal synes.

Vinterens papirarbejde med udfærdigelse af mark- og gødningsplaner samt EU-ansøgninger er for planteavlskonsulenterne i Djursland Landboforening overstået for i år og afløstes her i foråret af markbesøg og pleje af de mange plante-erfa-grupper - og nu før-høst-besøg, skriver Djursland Landboforening i en pressemeddelelse.

Sædvanen tro skal der også synes korn og frø til fremavl for grovvarefirmaerne på Djursland. Der er i år et ekstraordinært stort areal til fremavl, nemlig ca. 3.500 hektar.

- Vi skal helt tilbage til 2007, før fremavslarealerne på Djursland var større end i år - her var der ca. 3.600 ha udlagt med fremavlsafgrøder. I 2005 tangerede vi 4.000 ha, udtaler sekretær Irene Kjær Madsen.

Irene holder styr på statistikkerne, og hun står også for at fordele de mange hektar mellem planteavlskonsulenterne samt for advisering af den enkelte landmand om, hvornår synet finder sted. Landmanden har derfor mulighed for at gå arealerne igennem for flyvehavre, inden konsulenten kommer og syner. Fund af flyvehavre på arealerne kan nemlig betyde, at marken bliver kasseret som fremavlskorn eller -frø. Landmanden får et tillæg fra grovvarefirmaet for godkendte fremavlsafgrøder.

Ud over flyvehavre efterses arealerne også for andre arter og sorter, såsom kvik og gold hejre, som skal noteres. Og som noget nyt i år skal der observeres for frøbårne sygdomme, kaldet nøgen brand og dækket brand i korn, som forårsages af svampen Ustilago spp. - dette som en konsekvens af en ny fælles Plantesundhedsforordning i EU.

Der går endnu en uge, før planteavlskonsulenterne i Djursland Landboforening er helt færdige med at syne.

- Jeg synes, at afgrøderne står rigtig flot, og det ser lovende ud. Desværre ser vi mange steder brandpletter i markerne på grund af manglende nedbør, lyder det fra Michael Erlang-Nielsen.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame