Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Spændende show om pløjefri dyrkning

Af fmn - 6. aug. 2017 KL. 12:33

  • ww258936_1
  • ww258936_2

Groundswell No-till Show and Conference i England er en interessant blanding af praksis og teori om pløjefri dyrkning og især Conservation Agriculture. Hvad betyder det eksempelvis for bestanden af regnorme, at intensiteten af jordbearbejdningen nedsættes? Eller for optagelsen af regnvand i jorden?

Der er efterhånden flere håndfulde såmaskiner til direkte såning at vælge mellem. Så det er svært at vælge den "rigtige". For hvad er den "rigtige" såmaskine?

Altså skal det være en såmaskine med skiveskær eller med tænder? Og skal den så direkte? Eller skal det være strip-till, hvor jorden omkring sårillen bearbejdes?

Hvilken type, der skal vælges, afhænger derfor af rigtig mange forhold, hvor nuværende jordtyper, dyrkningssystem og afgrøder er blandt de vigtigste.

Når der står nuværende jordtype, er det for at understrege, at den helt almindelige, pløjefri erfaring er:

i takt med, at jorden får øget sit indhold af organisk materiale, bliver den helt anderledes at så i. En stiv lerjord får en "måtte" af mere bekvem jord i de øverste fem til 10 centimeter, og en sandjord bliver langt mere levende. Så hvad, der er den "rigtige" såmaskine, ændrer sig over tid.

Med alle disse forudsætninger i tankerne var det spændende at være med på Groundswell No-till Show and Conference torsdag 29. juni 2017 nord for London i England. Her blev der nemlig demonstreret i alt ni forskellige såmaskiner til direkte såning.

Såede i stående efterafgrøde

Hvis vi skal præstere, skal vi udfordres. Det gælder også for såmaskiner, når de skal vise, hvad de virkelig dur til under praktiske forhold.

Så det blev de ni forskellige såmaskiner, der deltog i den praktiske demo på Groundswell No-till Day.

Opgaven bestod i at så direkte i en stående, cirka 50 centimeter høj efterafgrøde på en forholdsvis stiv lerjord uden særlig meget organisk materiale i det øverste lag. Altså en opgave, som meget vel også kunne være udført i Danmark.

I Agro, der udkommer fredag den 11. august kan du læse resten af artiklen. Men allerede nu kan du læse artiklen ved at klikke her:

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på http://www.agrar-plus.dk/agro eller telefon 76 20 79 70.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame