Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

ShopFRDK: Interessen for efterafgrøder er stigende

Af JOF - 9. feb. 2019 KL. 07:45

De senere års stigende interesse for efterafgrøder har kunnet mærkes hos ShopFRDK.

Der er en stigende forståelse for nytteværdien af gode efterafgrøder. De kan nemlig både holde på næringsstofferne, forhindre erosion og måske endda samle kvælstof til næste afgrøde, hvis der er bælgplanter med i blandingen, skriver ShopFRDK i en pressemeddelelse.

- Det kan man fuldt lovligt gøre med frivillige efterafgrøder, påpeger Jacob W. Nymand, ansvarlig for shopFRDK.

Han fortæller videre, at gode efterafgrøder også er med til at lagre kulstof i jorden og løsne den i dybden, så den bliver mere frugtbar og alt andet lige giver højere udbytte i de efterfølgende afgrøder.

- Bestilling sker meget nemt via hjemmesiden shopfrdk.dk, som selvfølgelig er åben døgnet rundt, siger Jacob W. Nymand.

Shoppen sælger både konventionelle og økologiske frø. Deriblandt også mange slags kløver til frivillige, kvælstofsamlende efterafgrøder, der også kan udlægges i foråret.

- Flere af FRDK's medlemmer undersår forskellige efterafgrøder i det tidlige forår enten i vintersæd eller i vårsæd, forklarer han.

I OptiPlant projektet blev der således testet mange forskellige kombinationer af efterafgrøder. Der var gode erfaringer med undersået kløver (undtagen rødkløver) og specielt seradel. Seradel er meget lidt vegetativ over jorden, men har en god roset, der dækker jorden.

- Den har også et godt rodsystem og producerer kvælstof, udtaler han i pressemeddelelsen.

Tidlig etablering

Alle vildtblandingerne fra shopFRDK skal som hovedregel etableres, når jordtemperaturen er omkring 10 grader celsius - typisk lige først i maj.

- Hvis man vil etablere vildtagre og vildtstriber, skal man derfor bestille frøblandingerne allerede nu, konstaterer Jacob W. Nymand.

Karakteristisk for shopFRDK's vildtblandinger er, at de har flere end 10 forskellige arter af frø, som supplerer hinanden til gode, alsidige afgrøder. Der er arter, som samler kvælstof. Der er korn, der er kålplanter og vilde urter.

Nogle af blandingerne er kun egnet til vildtagre, der ligger i et år, mens andre er flerårige i helt op til fem år. På den måde kan man etablere det, man har brug for.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame