Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Raps - et vigtigt element i sædskiftet

Af dals - 18. maj. 2017 KL. 15:37

  • ww250554_1
  • ww250554_3
  • ww250554_4

Mens rapsen blomstrer overalt, er det tid til at tage stilling til næste års sortsvalg. DLF anbefaler en hybrid.

For tiden ser vi overalt i Danmark masser af blomstrene, gule rapsmarker, som er et vigtigt element i det danske sædskifte, og også for den menneskelige ernæring.

Samtidig med at rapsen blomstrer er det tid til tage beslutning om sortsvalg for den kommende vækstsæson. Her peger DLF på sorten Wembley som en vigtig hybrid, fordi den gennem de seneste tre år har opnået et fremragende udbytte under forskelligt vejrforhold.

Sorten bliver præsenteret i den kommende tid i forbindelse med en række DLF-markvandringer.

Dansk klima

Wembley er udviklet af Nordddeutsche Pflanzenzucht (NPZ) med særlig fokus på klimaforholdene i Danmark og England. I forædlingen har NPZ brugt sit eget forædlingsnetværk, som er et af de største i verden.

Siden 1897 har NPZ forædlet flere forskellige afgrøder (rapsfrø, frøafgrøder og foderafgrøder), og de seneste 40 år har der været fuld fart på forædlingen af vår- og vinterraps. NPZ udviklede den første vinterraps "Joker" i 1996, og siden er udbyttet i vinterraps øget med mere end 30 procent.

I dag foregår forædlingen i et netværk på syv forskellige lokaliteter (Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Polen og Ukraine), og hvert år er der mere end 100.000 forsøgsparceller. Fokus er på udvikling af nye hybrider, dværghybrider og Clearfield-sorter, men også på resistensegenskaber som for eksempel: Phoma, Knoldbægersvamp, TuYV(Rapsrødsot) og lysbladplet.

I forbindelse med forædlingen er der etableret et omfattende netværk med andre forædlere og partnere i forskellige lande (Frankrig og Storbritannien), hvor formålet hvert år er at udvikle de bedste kandidater i dyrkningen.

I forædlingsprocessen er der især fokus på at forædle sorter til klimaforholdene i det nordvestlige Europa. Hybridsorten Wembley kombinerer ifølge DLF mange fordele, der er nødvendige for danske forhold. Disse er en stærk vækst i efteråret, stor plantesundhed (inklusive lysbladplet-resistens), højt udbyttepotentiale og god høststabilitet under forskellige forhold.

Landsforsøg

Wembley har med stor succes været med i landsforsøgene i Danmark siden 2014. Resultaterne viser ifølge DLF en unik stabilitet med højt udbytte, hvilklet blandt andet opnås i kraft af en stærk udvikling før vinteren, hvilket også tillader sen såning.

Wembley er ifølge DLF en af de tidligste sorter på markedet. Den har ifølge DLF hurtig og tidlig vækst, som giver mulighed for hurtig forgrening og dermed også etablering af en god skulpesætning.

- Derfor er en sprøjtning i blomstring den vigtigste forsikring. Vi anbefaler en fuld fungicid/insekticid-dosering med mindst 200 liter og gerne 300 liter vand opr. hektar i hovedblomstringen (vækststadie 65), lyder anbefalingen fra DLF.

For at øge effekten kan der ifølge DLF også tilsættes op til 10 kg N pr. hektar i for af flydende kvælstofgødning og eventuelt mikronæringsstoffer (Bor). Tidligere erfaringer viser at sprøjtninger der enten er blev lavet for tidligt, eller for sent (vækststadie 63 eller 67), ikke er effektive nok. Derfor anbefaler vi vores kunder nogle specifikke sprøjtninger til Wembley. Hvis der er flere sorter på bedriften, er det vigtigt ikke at vente med sprøjtningen til eventuelle sene sorter er klar.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame