Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Oprensning af udsæd og pløjefri økologi

Af Rasmus Dalsgaard - 20. jun. 2018 KL. 16:37

  • ww296780_1
  • ww296780_2
  • ww296780_3
  • ww296780_4

Pløjefri økologi på femte år og en ny maskine til oprensning af såsæd kan torsdag aften studeres nærmere hos Hammerum Servicecenter.

ØkologiRådgivning Danmark arrangerer torsdag aften den 21. juni økologisk markvandring, hvor et af besøgene er hos Thomas Kjærsgaard fra Hammerum Servicecenter, der blandt andet står bag den svenske Cameleon-kombimaskine, som både kan så, harve og rense mellem rækkerne.

Her får deltagerne i markvandringen mulighed for at kigge nærmere på vårbygmarker, som dyrkes økologisk og pløjefrit på femte år og er sået og renset med Cameleonen.

citat startcitat start

- Ved kun at bruge de 25 procent tungeste kerner fra den certificerede udsæd, har vi formået at hæve tusindkornsvægten fra 45 til 47 i udsæden

Thomas Kjærsgaard, Hammerum Servicecenter

citat slutcitat slut

Vigtigt arbejde

Pløjefri økologi år efter år kræver ifølge Thomas Kjærsgaard, at de grundlæggende ting skal være i orden i marken.

- Vi bruger både en vingeskærsharve og en dicharve forud for såningen. Så det er tungt grej. Men det handler om kun at bearbejde jorden øverligt. Og man skal være over afgrøden. To gange strigling og to gange rensning er lige så vigtige som sprøjtninger i konventionel planteavl, siger Thomas Kjærsgaard.

Rensning af såsæd

Desuden viser Thomas Kjærsgaard deltagerne i markvandringen en ny maskine, som kan oprense korn i forskellige kernestørrelser.

Thomas Kjærsgaard har blandt andet forsøgt sig med at rense certificeret udsæd med maskinen, som ved hjælp af en vandret luftstrøm sender kernerne hen over en sold med syv skodder. De tungeste kerne falder igennem det første hul, mens de letteste falder igennem det sidste.

Højere tusindkornsvægt

- Ved kun at bruge de 25 procent tungeste kerner fra den certificerede udsæd, har vi formået at hæve tusindkornsvægten fra 45 til 47 i udsæden, mens tusindkornsvægten i den resterende udsæd falder til 40, fortæller Thomas Kjærsgaard.

Han er overrasket over, hvor små kerner, der er i udsæden, og han er overbevist om, at det har stor værdi at kernerne har så stor madpakke som muligt at leve af, når kornet skal i gang.

Den nye maskine er helt ny i Danmark, og Thomas Kjærsgaard har endnu ikke navngivet den. Men han ser store perspektiver i den.

- For eksempel kan den også bruges til at sortere maltbyg i en tung og en let kvalitet, nævner han.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame