Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Økologer vil have flere vilde bier på vingerne

Af MAN - 24. maj. 2019 KL. 13:55

Økologisk Landsforening zoomer ind på de vilde bier under Naturmødet i Hirtshals.

Mange af de vilde bier er truede, blandt andet fordi de mangler føde. Derfor har 250 øko-landmænd i løbet af foråret sået blomsterfrø på hver cirka 1.000 kvadratmeter.

Mad og bolig til bierne, hvad er næste skridt? Det er overskriften på et Naturmøde-arrangement på torsdag, som Økologisk Landsforening står bag.

Der findes 288 forskellige arter af bier i Danmark, men i de seneste årtier er antallet af de vilde bestøvere gået tilbage, ikke mindst blandt bierne. For eksempel har vi officielt 29 arter af humlebier herhjemme, men tre af arterne er ikke registreret de seneste 70 år. Yderligere ni arter er rødlistede, blandt andet felthumle og kløverhumle. Bierne er blandt andet truet af mangel på føde, for få levesteder og af landbrugets planteværn.

Nektarbuffet til bierne

Christina Udby Hansen fra Økologisk Landsforening leder projektet Mere mad til bierne, og hun forklarer, at foreningen har allieret sig med 250 økologiske landmænd. I det tidlige forår har hver af de 250 økologer sået tilsendte frø ud på 1000 kvadratmeter. Frømikset vil blomstre hen over hele sommeren, og lige nu er de første blomster ved at være klar til, at bier og andre bestøvere kan mæske sig.

- Alle 250 landmænd har frivilligt taget landbrugsjord ud af drift for at give bierne en stor pollen- og nektarbuffet, siger Christina Udby Hansen.

Ifølge Christina Udby Hansen har der ikke været problemer med at støve de 250 økologiske landmænd op, der vil så frøene ud som blomsterstriber på deres ejendom. Tværtimod.

- Vi har heldigvis mærket en stor vilje til at give de betrængte bestøvere en hjælpende hånd. Ikke kun blandt de økologiske landmænd, men også hos forbrugerne, der med et stykke jord i haven eller altankassen kan være med til at gøre en forskel, siger Christina Udby Hansen.

Ud over frøene til de 250 landmænd er der i april også delt ud af i alt 70.000 poser med økologiske frø til forbrugerne med hjælp fra Føtex, Bilka og nemlig.com. På Naturmødet deler Økologisk Landsforening de sidste af de 70.000 frøposer ud, som stadig kan levere bi-mad senere på sommeren. Frømikset er sammensat af arter, som giver en lang blomstringsperiode. Lige fra halvanden måned efter såning frem til oktober, hvor man kan forvente, at morgenfruerne stadig blomstrer.

Vigtig for os alle

- De vilde biers bestøvning af planter og træer er vigtig for os alle, hvad enten vi er landmænd eller forbrugere. Bestøvningen er afgørende for, at vi kan dyrke grøntsager, frugt og producere andre fødevarer, faktisk er 84 procent af alle plantearter og 76 procent af Europas samlede fødevareproduktion afhængig af bier og andre bestøvere, siger Christina Udby Hansen.

Hun understreger også, at forbrugerne også kan støtte en rigere natur med mere mad til bierne ved at vælge at købe og spise økologisk.

- Så produceres maden uden sprøjtegifte, der ellers kan påvirke bierne negativt, siger Christina Udby Hansen og refererer til forskning, der viser, at der er op til 26 procent flere vilde bestøvere i og omkring de økologiske marker sammenlignet med konventionelle marker.

Under den konstruktive debat vil man derfor fokusere på, hvad man kan lave af nye tiltag, der kan holde flere vilde bier på vingerne. Under hele Naturmødet kan enhver komme forbi stand nr. 38 og både se og høre om emnet, og børnene kan bygge et insekthotel. Der er også en quiz både for børn og voksne, og man kan som sagt få et brev bi-venlige frø med hjem til selvsåning.

Der er allerede samlet gode råd om og erfaringer med at hjælpe bestøverne på projektets site www.madtilbierne.dk. Her er der for eksempel bi-venlige råd til navnlig landmanden i forbindelse med høslæt og afgræsning af grøftekanter og enge. På sitet er der også en kalender over gode bi-blomster samt råd om at bygge redesteder til de vilde bestøvere.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame