Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Odder er landets førende testcenter for nye kvælstof-virkemidler i landbruget

Af Erik Suhr - 12. jun. 2017 KL. 15:50

I Odder testes og udvikles nye kvælstofrensende tiltag, som skal løse udfordringer med kvælstofudledning til vandløb, søer og fjorde.

I Odder Kommune kan de noget helt specielt.

Når det handler om landbrug, er det sjældent, at en kommune løber med så mange roser, som det er tilfældet med Odder Kommune.

Igennem de seneste ti år har kommunen nemlig været hjemsted for en række forsøg med nitrathæmmende initiativer, som skal være med til at løse fremtidens udfordringer med udledning af kvælstof fra landbrugsjord.

Og selvom der er mange interesser, der skal gå op i en højere enhed, når en kommune skal være hjemsted for forsøg af denne type, så er det lykkedes til punkt og prikke i Odder.

Forsøgene blev indledt i 2007 og er kun blevet en succes, fordi der har været en god og konstruktiv dialog mellem alle parter, som har været del af projektet. Forskere fra Aarhus Universitet, eksperter fra Seges, Landboforeningen Skanderborg-Odder, flere lokale landmænd og kommunen har sammen formået at løfte projektet fremad og har haft en løbende, konstruktiv dialog.

- Vi er kun nået så langt, fordi det hele er gået op i en højere enhed. Hvis ikke, alle parter var gået ind i det her helhjertet, så var vi aldrig nået så langt, som vi er nu, siger Irene Wiborg, projektchef i Anlæg & Miljø hos Seges.

Blandt forskerne på Aarhus Universitet er der også stor begejstring over samarbejdet, der har udmøntet sig i flere konkrete virkemidler, som snart kan tages i brug af landmænd i Danmark.

- Odder Kommune er det førende testområde i Danmark. Det er det eneste sted i Danmark. Det er kun sammen med jer, vi kan løfte denne opgave, nemlig at finde frem til de virkemidler, som skal sikre miljøet uden at være en voldsom belastning for landmandens virksomhed, siger professor og PhD fra institut for Bioscience ved Aarhus Universitet, Brian Kronvang.

Hos den lokale landboforening er opbakningen også stor. Her anerkender formanden, at der er en stor udfordring for landmændene i forhold til udledning af kvælstof, og uanset hvad man vælger at gøre, er det en problemstilling, man skal forholde sig til.

- Vi landmænd har en udfordring, vi skal løse i forhold til kvælstof. Vi befinder os i 12. time, og vi er nødt til at løse opgaven, uanset om vi vil det eller ej. Derfor går vi i Odder-Skanderborg Landboforening 100 procent ind i det her, fordi vi vil gøre alt, hvad vi kan for at finde en løsning, som sikrer, at landmændene ikke kommer i klemme, siger Jens Gammelmark, formand for Odder-Skanderborg Landboforening.

Fremtidens vækstcenter

De mange rosende ord til kommunen glæder Odder Kommunes borgmester Uffe Jensen (V).

- Jeg er glad for, at samarbejdet fungerer så godt som det gør. Jeg vil være stolt over, hvis Odder Kommune med forskning og konkrete projekter kan tage førertrøjen på i forhold til klima og landbrug. Og hvis jeg som borgmester kan være med til at skubbe udviklingen i den rigtige retning, så gør jeg selvfølgelig det, siger borgmester i Odder, Uffe Jensen.

Testcenteret i Odder fortsætter sit arbejde, og det er noget, borgmesteren ser som en stor gevinst for kommunen. Både i form af prestige og arbejdspladser.

- I Odder vil vi gerne være så attraktive som muligt. Derfor ser jeg det som en god mulighed for at sætte vores kommune på landkortet som en kommune, hvor man gerne vil udvikle løsninger og tiltag til gavn for landbruget. Og samtidig vil det være fantastisk at kunne byde et stærkt forskningsmiljø velkommen til kommunen, siger Uffe Jensen.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame