Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Ny hestebønne kan høstes 14 dage tidligere

Af Søren Eibye Svenstrup - 15. maj. 2018 KL. 08:37

En ny hestebønnesort bliver præsenteret på Agri Farm Day. Den har en kort vækstsæson og kan høstes 14 dage tidligere.

Blomstring 7-10 dage før den mest udbredte hestebønnesort Fuego. Høst i hvert fald 14 dage tidligere.

De egenskaber har en ny hestebønnesort i Danmark, Kontu, fra forædlingsfirmaet Nordic Seed. Det skriver Agri Nord i en pressemeddelelse.

- Den har en kort vækstsæson, og det er en fordel , når man gerne vil have hveden i jorden hurtigt om efteråret, og når foråret lader vente på sig, som det gjorde i år. Jeg kalder det en sommerhestebønne, siger Karl Kudsk fra Mollerup Mølle i en pressemeddelelse, der har såsæd af sorten i år.

Mollerup Mølle står sammen med Agri Nord bag årets Agri Farm Day. Kontu er helt ny i Danmark, men er kendt i Finland, hvor den stammer fra. På de breddegrader er der brug for tidlige sorter. Det fortæller chef for bælgplanteforædlingen hos Nordic Seed, Jens Christen Nørgaard Knudsen.

- Vi tog den ind som en vekselafgrøde i opformeringssammenhæng for at komme af med spildkorn, men vi har oplevet stor interesse for den på grund af, at den er så tidlig, fortæller han.

Sorten er stadig så ny i Danmark, at den ikke er afprøvet i landsforsøg. Den har dog været afprøvet af Seges i økologiske projekter.

Lavere udbytte

Den kortere vækstsæson betyder, at Kontu har et lavere udbytte. Men den har til gengæld en række andre fordele, og Jens Knudsen vurderer, at de fordele kan opveje noget af det lavere udbytte.

- Den har en lav tusindkornsvægt omkring 400 gram, så for de samme penge som etablering af Fuego kan man øge plantetallet pr. ha, siger Jens Christen Nørgaard Knudsen.

Dertil skal lægges fordelene ved at kunne høste tidligere.

- Sidste år sparede vi for eksempel en masse penge på tørring, fordi vi kunne høste den tidligt med 17 procent vand, siger han og tilføjer, at der også er en stor værdi i at få sået vinterhve-den rettidigt.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame