Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Ny beregner hjælper ved fosforregulering

Af ame - 7. sep. 2017 KL. 12:13

Nu er der indført loft for, hvor meget fosfor der må bringes ud på markerne. Nyt værktøj hjælper med beregningen.

1. august 2017 trådte den nye fosforregulering i kraft, og dermed er der indført loft for, hvor meget fosfor der må bringes ud. Den nye fosforregulering indfører grænser for, hvor meget fosfor fra gødning, der må udbringes på harmoniarealerne. Fosforreguleringen omfatter både husdyrgødning, anden organisk gødning og handelsgødning, skriver Landbrugsstyrelsen på sin hjemmeside.

Hjælp til beregning

landbrugsindberetning.dk er det muligt under gødningsberegneren at finde fosforberegner som et nyt værktøj, oplyser Landbrugsstyrelsen. Ved hjælp af fosforberegneren kan er det muligt at beregne bedriftens fosforarealkrav for planperioden 2017-2018 ud fra den forventede anvendte mængde og type af gødning.

Det endelige fosforarealkrav skal opgøres, når der skal indberettes gødningsregnskab, hvor der også fremadrettet skal indberettes et regnskab for fosfor, skriver styrelsen.

Fosforarealkrav

Med fosforreguleringen introduceres et såkaldt fosforarealkrav for den enkelte bedrift. Fosforarealkravet er det harmoniareal, bedriften som minimum skal have til rådighed i forhold til den udbragte mængde fosfor. Fosforarealkravet er afhængig af, hvilke typer og mængder af gødning der udbringes på den enkelte bedrift, skriver Landbrugsstyrelsen.

Der er fastsat forskellige grænser på de forskellige gødningstyper. Ifølge Landbrugsstyrelsen vil det sige, at det er typen eller typerne af gødning, der udbringes på den enkelte landmands arealer, som er bestemmende for det fosforloft, der samlet set gælder for virksomheden.

Ændrede harmoniregler

Samtidig med den nye fosforregulering trådte i kraft, er harmonireglerne ændret, således at der nu gælder en grænse for at udbringe husdyrgødning og anden organisk gødning svarende til 170 kg N pr. hektar harmoniareal (230 kg N pr. hektar for undtagelsesbrugene).

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame