Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Kvægrådgiver: Vent med at afgøre majsmarkens skæbne til august

Af SSV - 18. jul. 2018 KL. 08:00

Ifølge kvægrådgiver er majsplanten en fantastisk overlever, som evner at kompensere for flere tørkeperioder.

Med tørkens påvirkning af græsudbytterne denne sommer, er der meget fokus på udviklingen i majsmarkerne. Der er meget store forskelle på majsmarkernes tilstand både lokalt og på landsplan. Kvægrådgiver Jens Ole Christiansen fra Bovi Consolt sro mener, at forskellige udtalelser i landbrugspressen vidner om, at der måske træffes lidt forhastede beslutninger vedrørende majs til helsæd.Jens Ole Christiansen har 12 års erfaring med majs via rådgivning i Centraleuropa

- Tørkeramte majsmarker vil give reduceret udbytte, men kvaliteten kan sagtens blive på det ønskede niveau.Majsplanten har en veludviklet evne til at beskytte sig selv ved høje temperaturer for at reducere fordampningen af vand, siger han og forsætter.

- Danske majsmarker har sjældent eller aldrig lignet de centraleuropæiske marker som i år. De høje temperaturer i begyndelsen af vækstsæsonen, har medvirket til en meget hurtig udvikling af majsen, som på et tidligere tidspunkt end normalt lukkede rækkerne. Dette har været positivt, da fordampningen fra jordoverfladen dermed var reduceret væsentligt, da temperaturerne fortsatte på højt niveau og nedbøren udeblev, siger Jens Ole Christiansen.

Vand en nødvendighed

Han understreger, at vand er nødvendigt for majsen.

- Blomstringen er så småt i gang på de tidligst såede majs og vil være i fuld gang indenfor de næste 8-10 dage. Derfor er det vigtigt med regn nu, og har man mulighed for vanding, må majsen have første prioritet. Så længe der er liv i stænglen, og der kun er få eller ingen totalt visne, brune blade, skal man ikke foretage sig noget. Selv hvis der på nuværende tidspunkt overhovedet ikke er afsat øre - kommende kolbe - skal man vente på vand, for planterne vil fortsat udvikle nye blade, og dermed vil tørkepletter kunne bidrage med NDF og rimelig foderværdi, selvom ikke der opnås kolbedannelse. Iblandet den normale majs vil der stadig kunne opnås en god fordøjelighed.

Rådgiveren opfordrer landmænd til at se tiden an og se, hvordan vejret og majsen udvikler sig.

- Hvis man høster nu til ensilering, vil man opnå en tørstofprocent på under 25 samt risiko for et meget højt nitrit- og sukkerindhold. En sådan ensilage vil kun kunne bruges i meget små mængder per dyr per dag. Marker hvor både stængler og blade er brune og totalt visne er kun til nedmuldning.Marker som er meget tørkeramte og kun med få blade afventer til den første uge i august om det hedder nedmuldning eller høst samtidig med eller senere end den normale majs. Bliv ikke overrasket ? majsen kan fra august til høst ultimo august eller medio september rette sig voldsomt, siger Jens Ole Christiansen fra Bovi Consult.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame