Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Kornets Hus rejser sig ved Hjørring

Af MAN - 11. feb. 2019 KL. 14:00

Danmarks kommende videnscenter for korn og madkultur har netop fejret rejsegilde. Huset begynder at tage form.

Rejsegildet er endnu en milepæl nået i realiseringen af Jørn Ussing Larsen og idégruppens mangeårige vision om at skabe et levende og sanseligt hus, der sætter fokus på korn som en central råvare for vores fælles madkultur og daglige måltid.

Det var da også en tydeligt stolt initiativtager og medlem af bestyrelsen, Jørn Ussing Larsen, som konstaterede:

- Nu er det efterhånden svært at vente længere. Vi er i fuld gang med indretning, udstilling og i det hele taget planerne for de første aktiviteter i Kornets Hus, og derfor er det også dejligt, at man nu rent faktisk kan se konturerne af det endelige hus. Husets arkitektur er så appetitvækkende, at jeg næsten får lyst til at tage en bid af det, og jeg er sikker på, at vi får skabt en unik ramme, som vil inspirere husets gæster til at udforske kornets mange potentialer, sagde Jørn Ussing Larsen.

Kornets Hus sætter fokus på korn som råvare i sund ernæring og fortæller samtidigt om kornets historiske, samfundsmæssige og kulturelle betydning. Ud over kursuslokaler vil huset rumme involverende formidlingsaktiviteter, skoletjeneste, bageri, køkken og café med butik. Arealerne uden om huset vil også blive inddraget i centrets aktiviteter og formidling. Først og fremmest vil de besøgende opleve et inspirerende miljø og mødested, hvor de selv kan få lov at arbejde med korn, hygge og udveksle erfaringer og tips med vidende fagfolk.

Bageovn set udefra

Knap 28 millioner kroner er der de seneste år blevet indsamlet og bevilget til husets etablering af aktører som Foreningen Realdania, Nordea-fonden, Hjørring Kommune med flere. Og fra årsskiftet 2019-20 vil den mere end 500 kvadratmeter store arkitektoniske perle af et arbejdende hus stå klar til at tage imod interesserede besøgende. På samme tid monolitisk og funktionelt udformet som en mellemting mellem en traditionelt dansk landbrug og en bageovn set udefra. Målgruppen tæller alt fra madglade børnefamilier over skolebørn og studerende til professionelle bagere og andre fagfolk. Projektet realiseres nu oven på hele 15 års idéudvikling, forarbejde og fundraising.

Kornets Hus er tegnet af Reiulf Ramstad Arkitekter, en af Norges mest anerkendte tegnestuer, der blandt andet flere gange er nomineret til den prestigefyldte Mies van der Rohe Award, arkitekturens svar på Oscar-statuetten. Arkitekt Reiulf Ramstad benyttede rejsegildet som anledning til også at få drøftet væsentlige design- og håndværksmæssige detaljer med bygherre og entreprenør.

- I en tid hvor der på en gang er fokus på det nordiske køkken, men også på fødevareetik og -forbrug er det særligt spændende at være med til at skabe et stykke arkitektur, der understøtter en stor og væsentlig del af danskernes kultur. Og så selvfølgelig særligt i dag også opleve, at huset nu har taget fysisk form og fornemme gæsternes begejstring, sagde arkitekten.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame