Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Kina og USA indgår midlertidig aftale

Af MAN - 3. dec. 2018 KL. 10:00

Trump og Jinping mødtes i weekenden og aftalte våbenhvile i handelskonflikten.

Præsidenterne Trump og Jinping aftalte under weekendenes G20-topmøde i den argentinske hovedstad, Buenos Aires, en midlertidig våbenhvile i handelskonflikten. Det betyder at Trump's planlagte forhøjelse af tolden fra 10 procent til 25 procent den 1. januar bliver i skrivebordsskuffen. Det er positivt, da det ville have dæmpet væksten i USA og Kina, skriver Jyske Markets.

Hvis USA og Kina ikke når en mere omfattende aftale inden 90 dage, truer Trump med at hive toldforhøjelserne op af skrivebordsskuffen igen. Så allerede den 1. marts 2019 kan handelskrigen blive genoptaget. Og parterne er under et stort pres. USA og Kina skal på blot 3 måneder blive enige om strukturelle ændringer inden for så vigtige og komplicerede punkter, som stop for tvungen teknologioverførsel, begrænsning af kopiering og cyberangreb, reducere andre handelsbarrierer, service og landbrugsvarer.

Gentagelse af aftale

Her og nu betyder aftalen at Kina er villige til at købe meget betydelige mængder af amerikanske landbrugsprodukter, blandt andet soja, men også energi, industrielle produkter m.m. for at dæmpe Kinas handelsoverskud på 375 mia. dollar (2017). Det er mere eller mindre en gentagelse af den aftale, som USA og Kina indgik tilbage i maj, men som Trump hev i stykker kort tid efter. De endelige mængder af indkøbene er ikke fastlagt endnu, men Kina vil starte med at købe landbrugsprodukter med det samme, og det vil være en lettelse for amerikanske landmænd, hvor udbytterne fra den netop overståede sojahøst hober sig op i siloerne

De forsonende toner fra USA/Kina, kommer her i den tidlige handel til udtryk i Chicago, med retfærdige prisstigninger over hele linjen, selvfølgelig med sojakomplekset i front, hvor bønner og skrå stiger 1,8-2 procent, mens hveden og majsen stiger en god procent. Ikke mindst fondenes solgte positioner i netop sojakomplekset, må ventes at blive reduceret de kommende dage.

Kinesisk appetit

Præmierne mellem amerikanske og brasilianske sojabønner bør reduceres, men med en ny sydamerikansk høst der begynder lige rundt om hjørnet, er spørgsmålet hvor længe vi vil se den kinesiske appetit på amerikansk soja. Vinduet på tre måneder er relativt snert for Kina til at lave indkøb, når det skal tages i betragtning at der skal arrangeres fragt, og det kan få nogle aktører til helst at undgå risikoen ved at købe amerikanske varer, hvis brasilianske varer om kort tid vil være konkurrencedygtige, skriver Jyske Markets.

På den korte bane er det dog utvivlsomt prispositivt for den amerikanske soja, der for første gang siden indførelse af de kinesisk tariffer har brudt op gennem 9 $/bushel, et niveau der har været set som synonymt for handelskrigen. Men der hersker stadig en masse ubesvarede spørgsmål, herunder hvad det betyder for øvrige amerikanske afgrøder end soja samt kød.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame