Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Hvedearealerne i USA er de laveste i 110 år

Af MAN - 11. feb. 2019 KL. 13:00

Arealerne med hvede i USA er faldet med fire procent i forhold til sidste år, skriver Jyske Markets i deres markedsnyt.

De amerikanske vinterhvedearealer for kommende høst estimeres at ramme det laveste niveau i 110 år med 31,3 mio. acres, et fald på fire procent i forhold til sidste år. De lavere arealer bekræfter de øvrige estimater, vi har set de seneste par måneder, og høje udbytter for kommende sæson er nødvendige, hvis ikke vi skal se et nyt træk på de globale hvedelagre for kommende sæson, skriver Jyske Markets.

Når man kigger på forsyningsbalancen for indeværende sæson, var ændringerne på de globale estimater små. Produktionen blev hævet minimalt, mens forbrugsestimaterne blev hævet lidt mere, og samlet fører det til minimalt lavere slutlagre i forhold til december-rapporten.

Den russiske hvedeproduktion blev hævet med 1,6 millioner tons og det får USDA til også at hæve eksporten med en halv million tons til 37 millioner tons. Der er delte meninger om, hvorvidt de stigende russiske hvedepriser og en stærkere russisk rubel i tilstrækkeligt grad vil få eksporten til at aftage henover foråret. Men en ting er sikkert, den russiske forsyningsbalance er under pres frem mod ny høst. Egypten købte fredag i øvrigt 120.000 tons fransk, 120.000 tons amerikansk og 60.000 tons ukrainsk hvede i fredags, og det cementerer at europæisk og især amerikansk hvede i øjeblikket står stærkt på den globale eksportscene, skriver Jyske Markets.

Forventninger sænket

Forventningerne til sæsonens sojaproduktion blev fredag sænket med godt 8 mio., tons, hvilket primært skyldes hhv. tørt og vådt vejr i Brasilien/Argentina. Værst er det gået udover Brasilien hvor produktionsestimaterne er sænket fra 122 til 117 millioner tons. Men også den amerikanske produktion blev sænket med 1,50 mio. tons. Selv om forbruget og eksporten også sænkes, primært trukket af Kina, hvor både importen og forbruget reduceres med 3,5 millioner tons, så er konsekvenserne til at tage og føle på.

Slutlagrene estimeres at falde med tæt på ni millioner tons til 106,72 millioner tons i forhold til december-rapporten. I det regnestykke skal det dog retfærdigvist også siges at indgangslagrene i forhold til seneste rapport blev nedrevideret med tre millioner tons. Ikke desto mindre er det en pænt luns af de globale slutlagre der er forsvundet på to måneder.

Den globale produktion af majs blev fastholdt stort uændret på 1.099 millioner tons, men ikke fordi der ikke var ændringer, summen af ændringerne gik blot lige op. Af de væsentligste ændringer er den amerikanske majsproduktion, der blev sænket med 5 mio. tons, mens den argentinske produktion blev hævet med 3,5 mio. tons. Med et stort set uændret forbrug på 1.130 mio. tons, er der stadig udsigt til en reduktion af lagrene på 31 mio. tons år-til-år. Men lige som med de øvrige tal, afveg slutlagrene ikke væsentlig fra den seneste rapport tilbage fra December, eller analytikernes estiamter, skriver Jyske Markets.

Lavere slutlagre på soja

Kigger vi på forsyningsbalancen var der tale om en rapport uden de helt store overraskelser, lige bortset fra soja, hvor de lavere globale slutlagre overraskede analytikerne, men den lavere brasilianske produktion dog var ventet. Ser vi en løsning på handelskonflikten mellem Kina og USA, begynder soja på nuværende prisniveau igen at se fornuftig ud.

Men prisudsvingene afgrøderne på tværs var relativt små ? et tegn på at det snævre handelsinterval kan forsætte lidt endnu, indtil forårets vejrmarked tager over, og formentligt vil bringe lidt prisudsving ind i afgrøderne. Lavere tilsåede amerikanske vinterhvedearealer, og meget lave estimater for de forbrugsjusterede russiske hvedelagre, betyder at mindst to af de store eksportører, har behov for at realisere gode hvedeudbytter for kommende høst.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame