Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

De heldige kartofler fik besøg af Landboungdom

Af mod - 30. okt. 2017 KL. 14:43

  • ww269082_1
  • ww269082_2
  • ww269082_3

Kartofler og maskiner var aftenens store samtaleemne, da Tønder Landboungdom havde inviteret til kartoffelgårdsbesøg på Uldallund ved Vojens.

Ikke færre end 80 personer havde fundet vej til dette besøg og Kristian Rosenlund, som både er bestyrelsesmedlem i Tønder Landboungdom, medarbejder på Uldallund og søn af ejeren, bød de mange gæster velkommen. Og mens de kunne gå i lag med at smage på de forskellige kartoffelchips, der var sat frem til samme formål, gav Kristian hurtigt ordet videre til sin far, ejeren Laurits Rosenlund.

- Gården blev købt den 23. august 1986, efter jeg blev færdig på land-brugsskolen, indledte Laurits med at fortælle, mens han fortsatte:

- Det var dengang man kunne forhandle sig frem til at købe en gård i løbet af kun én uge.

Gården havde på det tidspunkt været lukket ned i et års tid, men der var ca. 76 hektar til. Der kom slagtesvin til og i 1988 blev der udvidet til endnu flere slagtesvin, men i 2008 valgte Laurits og hans familie at lukke ned for griseproduktionen og udelukkende satse på kartofler.

I løbet af årene er der løbende købt nye hektar jord ind - blandt andet er de cirka 300 hektar købt indenfor de sidste 4 år blandt andet igennem dødsboer og nødlidende ejendomme.

- Inden længe ender vi på cirka 700 hektar, hvoraf de 110 hektar er fra en lejet ejendom, som min søn Kristian bliver forpag-ter af, fortæller Laurits, mens han sammen med de fremmødte begiver sig ned gennem den store maskinhal og videre over i lagerhallen.

Her bugner det med de mange kartofler. Hovedparten bliver leveret videre til Toftlund Kartoffelmelsfabrik, bagekartoflerne kommer til Danespo i Give og cirka 60 hektar kartofler ender hos Kims Chips.

- Faktisk har vi lige i dag haft besøg af medarbejdere fra Kims Chips til en kvalitets-testning, fortæller Laurits, mens han viser gæsterne videre ind i hallen, hvor 10 store containere med kartofler er i fuld gang med at blive tørret. Netop i denne våde tid er der ekstra meget brug for at få kartoflerne tørret.

Aftenen er ved at gå på hæld ? dog var der lige en grill pølse til alle fremmødte, inden de igen kunne tage derfra med en ekstra stor portion viden om kartoffelproduktion.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame