Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Gratis økotjek til landmænd på Fyn

Af MAN - 6. feb. 2019 KL. 17:00

Den stigende efterspørgsel på økologiske varer får nu Økologisk Landsforening til at tilbyde gratis omlægningstjek til landmænd og gartnerier omkring Odense.

I dag er cirka 14 procent af danskernes fødevarer økologiske. Det er verdens højeste andel, og efterspørgslen er gennem årene vokset så kraftigt, at der er stor mangel på en lang række økologiske råvarer. I 2018 lagde et rekordantal konventionelle landmænd om til økologi, men der er brug for endnu flere, og derfor tilbyder Økologisk Landsforening nu et gratis omlægningstjek til landmænd og fødevaregartnerier i Odense Kommune, skriver Økologisk Forening i en indbydelse.

- Odense vil gerne være en grøn storby, og det betyder fokus på blandt andet miljø og bæredygtig udvikling. Det kan for eksempel dreje sig om lokale bæredygtige produkter til den voksende efterspørgsel, og hvis nogen landmænd eller gartnere kan få gavn af tilbuddet fra Økologisk Landsforening og blive klogere på, om de vil omlægge deres produktion via et frivilligt omlægningstjek er det positivt, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

Hos Økologisk Landsforening håber man på stor interesse for tilbuddet.

- Der er et akut behov for mere dansk øko-frugt og grønt. Samtidig er der brug for producenter af økologisk foder til de mange gårde med dyr, der lige nu er i gang med omlægning til økologi, siger Jens Peter Hermansen, der er økologikonsulent i Økologisk Landsforening.

Gratis for landmænd og gartnerier

Et økologisk omlægningstjek består i et besøg af en landsbrugsfaglig økologikonsulent, som sammen med producenten gennemgår gårdens eller gartneriets potentiale i en økologisk version, både i forhold til produktionsforhold og muligheder for afsætning. Omlægningstjekkene kommer til at foregå hen over det tidlige forår, så omlægningen allerede kan finde sted i 2019.

- Det er ganske uforpligtende, og det giver landmanden eller gartneren et bedre overblik over, hvad økologi er for en størrelse, og om han eller hun kan se sig selv og sin bedrift i det. Det viser sig ofte, at mange kan få en god forretning ud af en omlægning til økologi. Producerer man i naturfølsomme områder, er det desuden ofte lettere at få økologisk jordbrug uden pesticider og kunstgødning til at gå hånd i hånd med diverse miljøkrav, siger Jens Peter Hermansen.

Det er fonden for Økologisk Landbrug, der finansierer omlægningstjekkene, som derfor er gratis både for den enkelte landmand og gartneren.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame