Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Globale kostvaner truer troperne

Af ANDERS MELCHIORSEN - 14. aug. 2019 KL. 14:40

Op mod 25 procent af verdens tropiske landområder kan forsvinde over de næste 80 år, medmindre de globale kostvaner ændres, lyder det fra forskere.

En fjerdedel af verdens tropiske landområder risikerer at forsvinde ved udgangen af ??dette århundrede, medmindre forbruget af kød- og mejeriprodukter falder, advarer forskere fra University of Edinburgh og Karlsruhe Institute of Technology. Det skriver ScienceDaily.

Hvis den globale efterspørgsel efter animalske produkter fortsætter med at vokse, vil store skovområder forsvinde, hvilket potentielt kan føre til udbredt tab af arter og deres levesteder, er forskernes budskab. Forskerholdet har studeret virkningen af ??befolkningers forbrugsmønstre på biodiversitetsregioner - områder, der har et væld af pattedyr, fugle, amfibier og planteliv.

Skovrydning i troperne

De fandt, at hurtige stigninger i kød- og mælkeproduktion resulterer i store stigninger i skovrydning i tropiske regioner, der har stor biodiversitet. Efterhånden som indkomsterne stiger over hele kloden, er forbruget skiftet fra grønsager som rod- og bælgfrugter til kød, mælk og raffineret sukker. Kød- og mejeriproduktion er forbundet med større forbrug af jord og vand og udledning af flere drivhusgasser end eksempelvis grønsager. Forskerholdet forudsiger, at den globale efterspørgsel efter landbrugsjord kan reduceres med 11 procent ved at erstatte animalske produkter med plantebaserede alternativer.

- At reducere kød- og mejeriforbruget vil have positive effekter på udledning af drivhusgasser og menneskers sundhed. Det vil også hjælpe den biologiske mangfoldighed, som skal bevares for at sikre, at verdens voksende befolkning bliver brødfødt. Ændring af vores kost vil føre til til en mere bæredygtig fremtid samtidig med, at man imødekommer globale fødevareforskelle, siger ledende forfatter fra forskerholdet Dr. Roslyn Henry.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame