Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Fremstillingsprisen på korn gør landmanden bedre

Af ame - 13. okt. 2017 KL. 09:13

Produktionsprisen på korn kan, sammen med andre nøgletal, være med til at udpege forbedringspotentialerne på bedriften - lyder det fra Seges.

Skal landmanden mindske produktionsomkostningerne eller øge udbytterne for at få sin fremstillingspris ned? Fremstillingsprisen på korn kan sammen med andre nøgletal i Fraktilanalysen være med til at udpege forbedringspotentialerne på bedriften, skriver Seges.

Opnår for eksempel 60 procent af bedrifterne i Fraktilanalysen en lavere fremstillingspris, er der alt andet lige basis for at få fremstillingsprisen ned.

Landmanden kan påvirke fremstillingsprisen i positiv retning på to måder: Enten ved at mindske omkostningerne til produktionen eller ved at øge udbyttet på korn, raps og frø.

- Sænkes omkostningerne, falder fremstillingsprisen, og øges kornudbyttet, vil kravet til kornindtægten blive fordelt over flere hkg. Det vil også medføre, at fremstillingsprisen falder, siger konsulent Mikkel Gejl Hansen fra Seges Erhvervsøkonomi.

- Er maskinomkostningerne inklusive arbejde pr. hektar lave sammenlignet med andre bedrifter i Fraktilanalysen, ligger det største besparelsespotentiale umiddelbart ikke i maskinomkostningerne. I det tilfælde er det oplagt at se nærmere på udbytterne for vinterhvede, vårbyg, vinterbyg og vinterraps. Er udbytteniveauet normalt for bedriften, er det heller ikke udbytterne, der skal arbejdes med, siger Mikkel Gejl Hansen.

Gå dybere med analysen

Når landmanden har konstateret, hvor forbedringspotentialet ligger, bør han gå videre med sin analyse for at finde årsagssammenhængene.

- Ligger forbedringspotentialet i udbytterne skal han måske se nærmere på sine arbejdsgange ved sortsvalg, etablering, gødningsmængde og planteværn. Er stykomkostningerne høje, kan han vurdere, om han har brugt de rette mængder udsæd, gødning eller planteværnsmidler, og om en eventuel meromkostning vil give ekstra udbytte, siger Mikkel Gejl Hansen.

Seges' analyser af landmændenes regnskabsresultater viser ofte en stor spredning mellem bedrifternes resultater for maskin- og arbejdsomkostninger. Er landmanden udfordret på sine maskinomkostninger, kan en maskinanalyse hjælpe ham videre.

- Resultatet af maskinanalysen er en oversigt over omkostningerne for de enkelte arbejdsopgaver. En sådan oversigt giver et godt grundlag for beslutninger om at ændre i maskinpark og afgrødevalg, siger Mikkel Gejl Hansen.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame