Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Fødevareminister: Omlægning af jord skal være frivillig

Af MAN - 11. jul. 2019 KL. 15:45

Lavbundsjord kan give stor gevinst på klimakontoen og skal derfor omlægges. Professor taler for ekspropriation, men fødevareministeren taler for frivillige løsning og ønsker ikke tvangsomlægning.

Professor ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, Jørgen E. Olesen mener, at udtagning af omlægning af lavbundsjord står øverst på listen, når det handler om, hvad landbruget kan bidrage med på klimaområdet, og det risikerer man, at lodsejerne står i vejen for:

- Af hensyn til, at det her ikke skal gå hen og blive meget dyrt for skatteyderne, synes jeg, man skal overveje muligheden for ekspropriation, siger Jørgen E. Olesen til DR Nyheder.

I den nye regerings politiske aftale mellem Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre kommer partierne ganske kort ind på, at der skal gøres noget ved landbrugsjord:

"En ny regering vil også tage initiativ til en jordreform, herunder udtagning af landbrugsjord til natur", står der i aftalen.

Anne Lawaetz Arhnung, administrerende direktør for Landbrug og fødevarer, mener, at landmændende er klar til frivilligt at sælge deres jord.

Den nye fødevareminister Mogens Jensen (S) deler L&Fs holdning til ekspropriation.

- Jeg mener ikke, at der behøver at være tale om tvang. Derfor er jeg jo glad for, at landbruget har meldt sig selv på banen og er kommet med nogle løsninger, siger fødevareminister Morgens Jensen (S) til DR Nyheder.

Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer er i fællesskab kommet met et forslag, med fokus på at tage dårlig landbrugsjord ud af drift eller omlægning mod kompensation og samtidig give landmændene mulighed for at bytte sig til bedre og mere sammenhængende landbrugsjord - til fordel for landmand og naturen.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame