Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Flere vil dyrke øko-grøntsager

Af ame - 9. aug. 2018 KL. 06:15

ØkologiRådgivning Danmark oplever stigende interesse for at dyrke økologiske grøntsager.

Landmænd viser stigende interesse for at dyrke økologiske grøntsager i mindre skala. Såvel garvede økologer som unge, nyuddannede landmænd ser muligheder i alsidig grøntsagsproduktion til primært lokale markeder, og de finder ligesindede i ny erfa-gruppe. Det skriver ØkologiRådgivning Danmark.

Rådgivningsvirksomheden har i år oprettet en ny erfa-gruppe for landmænd, der er eller vil i gang med at dyrke økologiske grøntsager i mindre skala. Tiltaget kommer, fordi ØkologiRådgivning Danmark oplever en stigende interesse for denne produktionsgren.

- Det er en ny trend, der spiller sammen med vækst i det økologiske salg, og vi vil gerne hjælpe landmændene til succes, så det ikke kun bliver bøvl og dyrekøbte erfaringer. Der er ikke så mange steder at gå hen, når det gælder viden om alsidig grøntsagsproduktion til direkte salg. Økologisk Landsforening gør nogle tiltag, og vi støtter med rådgivning og denne erfagruppe, siger planterådgiver i ØkologiRådgivning Danmark, Michael Tersbøl.

Hjælper hinanden

Han er tovholder for gruppen, der lige nu tæller syv landmænd og gartnere fordelt over det meste af Jylland. John Hviid fra Havredal Praktiske Uddannelser er blandt deltagerne. Skolens landbrug har dyrket grøntsager til lokalt salg i tre år.

- Vi er med i en erfa-gruppe, der blev dannet på et kursus på Kalø Økologisk Landbrugsskole for et par år siden, og nu kom dette nye tilbud fra ØkologiRådgivning Danmark, som vi også deltager i. Vi avlere må hjælpe hinanden. Vi må selv skabe viden og give den videre til andre, siger faglærer John Hviid, der i år dyrker tre hektar med blandede grøntsager, som afsættes i skolens egen butik, til plejehjem og lokale butikker.

Udveksler viden og erfaringer

Deltagerne i erfa-gruppen udveksler viden og praktiske erfaringer med både at dyrke og at sælge.

- Det er jo to vidt forskellige discipliner. Salg er nok det, man typisk er mindst dus med. Det er ikke noget, landmænd normalt er uddannet til eller har erfaringer med, fortæller Michael Tersbøl.

Men afsætning er ikke nødvendigvis den største barriere, småskala-producenterne står overfor. Michael Tersbøl peger på tid, mekanisering og dyrkningsvejledninger som konkrete udfordringer.

God blanding

- Det kræver tid at etablere ny produktion og afsætning, og her er der endda tale om specialafgrøder med stor arbejdsindsats. Man kommer let til at bruge uforholdsmæssig meget tid de første år - også til distribution. Mekanisering er en særlig udfordring, for hvor finder man de små, brugte specialmaskiner? Endelig må vi konstatere, at der ikke findes meget materiale på dansk at støtte sig til. Der findes noget på svensk og tysk, men vi savner vejledninger og håndbøger på dansk, siger Michael Tersbøl.

Gruppen er en god blanding af garvede økologiske landmænd, der ønsker at udvide med en ekstra produktionsgren, og helt unge iværksættere, der via specialafgrøder ser mulighed for at etablere sig i erhvervet uden større gældsætning.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame