Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Flere nyttedyr kommer til Danmark

Af mbk - 3. sep. 2012 KL. 14:05

Nordeuropa vil få flere gavnlige dyr, som kan slå markernes skadedyr ihjel. Til gengæld får Sydeuropa færre, viser ny forskning.

Firben, padder, pindsvin, fugle og muldvarper - det er nogle af landbrugets små helte, der hver dag sørger for at holde bestanden af skadedyr såsom insekter, snegle og skadelige gnavere i markerne nede.

Men ny forskning i samarbejde mellem flere europæiske universiteter viser, at klimaforandringerne er skyld i, at de små nyttige dyr forsvinder ét sted og bliver flere et andet sted. Det skriver Food & Culture.

Her i Nordeuropa kan vi ånde lettet op - forskernes modeller for nyttedyrenes fremtid viser nemlig, at der frem mod år 2080 vil komme flere gavnlige dyr til Danmark. Derimod ser det sortere ud for Sydeuropa, hvor der de kommende år forsvinder adskillige nyttedyr.

Tidligere forskning fra Cornell University i USA viser, at der hvert år bliver ødelagt mellem 25 og 50 procent af verdens afgrøder. Der er mere præcist tale om et skøn på 37 procent, som går på, at afgrøderne på grund af skadedyr dels bliver ødelagt af for eksempel vira og svampe, ukrudt og insekter - sidstnævnte ødelægger omkring 13 procent af afgrøderne.

Formand for Dansk planteavl Torben Hansen glæder sig over, at der kommer flere nyttedyr, som kan hjælpe med at holde bestanden af skadedyr nede.

- Vi skal ikke glæde os over klimaforandringerne, men vi kan konstatere, at det på grund af dem bliver bedre at drive landbrug i Danmark. Hvis vores skadedyr får flere naturlige fjender, vil det nedsætte nødvendigheden af at bekæmpe dem, siger han til Food & Culture.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame