Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Find den rette majssort på LMO Planteavls grovfoder-event

Af ame - 6. sep. 2017 KL. 15:58

LMO Planteavl afholder grovfoder-event med primær fokus på forskellige majssorter.

LMO Planteavl afholder d. 19. september 2017 et grovfoder-event ved Tjele, hvor fire firmaer kommer og præsenterer 37 majssorter. I år vil det helt store fokus være på fordele og ulemper ved forskellige majssorter samt rådgivning i forhold til, hvilken majs der passer bedst til den pågældende geografiske lokalitet. Det skriver LMO Planteavl.

- Landmændene får mulighed for, at se de forskellige sorter for at danne sig et overblik over, hvad der passer til deres ejendom. Både i forhold til det markmæssige, hvornår majsen er klar til høst og hvordan den passer til fodring af deres besætning, fortæller LMOs planteavlskonsulent Peter Ditlevsen.

Udover forskellige sorter vil der også være fokus på efterafgrøder, græsblandinger, gødning af græs og mikronæringsstoffer i majsen. En særlig gyllenedfælder, som kan placere gylle til majs, vil desuden vise, hvordan man kan undvære handelsgødning med fosfor, som er aktuelt på kvægbrug med den ny fosforregulering, skriver LMO.

Årets grovfoderhøst

Målet med LMOs årlige grovfoder-event er ikke kun have fokus på det kommende år, der vil også blive gjort status på, hvordan græsset og de forskellige majssorter har klaret denne vækstsæson.

- Vi ved endnu ikke, hvilke fodringsmuligheder der er med årets høst, men noget af det vi vil se på er, om kernerne er modne, om kolberne er fyldt op og om bestøvingen er gået, som den skal, siger Peter Ditlevsen.

Formålet er at se, hvor langt majsene er i modningsprocessen og dermed give et kompetent bud på, hvornår majsene er høstklar, og hvad man kan gøre for at forbedre foderkvaliteten med den majs, der lige nu står på marken.

- Vi kommer til at vurdere, hvordan grovfoderets kvalitet bliver i år og ud fra det bedømme, om det kan flytte noget på mælkens fremstillingspris, på landmandens økonomi og om han kan spare kraftfoder i 2018, fortæller Peter Ditlevsen.

Placering af gylle til majs

Nye regler for fosforregulering betyder, at kvægbrug maksimalt må tildele 30-35 kg. fosfor pr. hektar. Det medfører for nogle kvægbrug, der tilfører 10 kg. fosfor pr. hektar i handelsgødning til majsene, at harmoninen på ejendommene kan reduceres og dermed bliver fosfor den begrænsende faktor, skriver LMO.

En af løsningerne kan være en såkaldt nedfælder, der kan placere gyllen korrekt for majsen, og det vil LMOs konsulenter vil holde både teoretiske og praktiske indlæg om emnet.

- Placering af gylle til majsene i stedet for handelsgødning med fosfor vil være et værktøj til at kunne løse udfordringerne, der er kommet med den ny fosforregulering på kvægbrugene, fortæller Ib Møller Jensen, der er planteavlskonsulent i LMO.

Status på Rådgivermatchen

Til eventet vil to konsulenter fra henholdsvis LMO Kvæg og LMO Planteavl give status på Rådgivermatchen, hvor det, gennem et tværfagligt sammensat rådgiverteam, handler om at forbedre kunders grovfoderproduktion.

- I første runde havde LMO den gule førertrøje, nu ligger vi så nummer to lige nu, men det der lægges op til er, at vi skal fortælle om, hvordan det går, og hvor der er de største indtjeningsmuligheder, som ikke er udnyttet endnu, afslutter Peter Ditlevsen.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame